Column

Ik geloof niet dat onze dienders een stelletje racisten zijn

Beeld anp

Ik lees hier in Italië dat er allemaal problemen zijn in Den Haag. Een Arubaan is gestorven na ingrijpen van de politie. De vraag is nu: waren de agenten racisten of niet?

Ik ben met vakantie, dus ik lees niet alles en kan er dus niets zinvols over te zeggen. Maar dat racisme speelt de laatste tijd op. Zijn wij een racistisch volkje? Racisme is volgens mij nog altijd dat je negatieve eigenschappen toedicht op grond van iemands dna. Iemand is neger dus dom, iemand is Jood en kan dus geen juweel met rust laten.

Ik leef wellicht in een beperkte wereld, maar geen van de mensen die ik ken, vindt over bepaalde bevolkingsgroepen iets negatiefs dat gerelateerd is aan hun dna. Ja, ik hoor wel eens dat negers een geweldig ritmegevoel hebben en dus mooi kunnen dansen, maar dat lijkt me niet negatief.

Maar... daar is een neger, schiet hem neer, want het is een neger, hoor ik nooit.

Ik hoor negatieve zaken over Marokkanen, over Antillianen - maar dat wordt nimmer in verband gebracht met hun dna. Het zal ongetwijfeld wel eens gebeuren, er zal ongetwijfeld discriminatie plaatsvinden, maar dat zwarten in het algemeen in ons land geen kansen krijgen omdat ze zwart zijn, wil er bij mij niet in.

Maar hoe verklaar ik dan dat er wel steeds gewezen wordt op discriminatie van zwarten? Ben ik dan niet ernstig naïef?

Ik sluit dat niet uit. Maar feit is wel dat ik gevoelig ben voor discriminatie. Ik bedoel, het antiracisme was vroeger bij ons, linkse jongeren, een actueel onderwerp; we lazen Sartre en Fanon - en er was in de jaren zeventig en tachtig zeker sprake van enig racisme ("Nee mijnheer, wij verhuren geen kamers aan negers!"), maar dat nam echt af.

Nu zegt dat allemaal niets. Maar ik ben er in de loop der jaren van overtuigd geraakt dat er in geschrifte geen racisme wordt bedreven. Ik zou niet weten waar. Het tot ideologie verheven racisme zie ik nergens.

Hoewel ik wel merk dat het antisemitisme weer toeneemt. Bij wie? Bij moslims. Ik zou wel eens willen weten hoe al die demonstranten in de Schilderswijk over Joden denken.

Kortom: ik geloof niet dat onze dienders een stelletje racisten zijn. Te angstig, te agressief, te fel - zeker.

Maar racisten?

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden