Theodor HolmanBeeld Wolff

Ik geloof dat je heel weinig mag als je progressief bent

PlusColumn

Een Engelse jongedame meende dat ouderen sowieso niet zouden mogen stemmen. "Die zijn te conservatief." De ouderen waren de schuld van de brexit.

De stelling dat ouderen niet zouden mogen stemmen hoor ik hier in Nederland ook steeds vaker. Is het waar dat ouderen zo conservatief zijn?

Ikzelf ben het wel. Ik wil alles van vroeger terug. (Ook mijn politieke denkbeelden, maar die zijn echt te ouderwets.) Ik was teleurgesteld dat ik geen pick-up heb gekregen die ik voor mijn verjaardag had gevraagd, maar een 'apparaat voor Spotify'.

Ik kan de muziek nu heel mooi horen, maar ik wil hem niet mooi horen. Ik wil een naald op een plaat zetten en dan het gekraak van een haardvuur horen voordat Bob Dylan gaat zingen.

Is dat conservatief? En ben ik zo'n oudere?

Waar zie ik tegenwoordig de jeugd? Bij Forum voor Democratie en bij GroenLinks. Twee conservatieve partijen.

Dat socialisme van Jesse Klaver heeft een hoog terug-naar-de-natuurgehalte en komt uit boekjes uit 1847 waarin altijd een spook door Europa vliegt. En Thierry Baudet is trots op zijn conservatisme en heeft zelfs een lid in zijn gelederen, Paul Cliteur, dat daarover een dik standaardwerk heeft geschreven.

In mijn omgeving zijn ouderen veel progressiever dan ­jongeren. Ik word gek van mijn leeftijdgenoten die met hun caravan naar alle delen van Europa trekken om daar lekker te fietsen. Die zijn allemaal voor de EU, kan ik u vertellen.

Wat is progressiviteit tegenwoordig? Is dat betrokken zijn met het klimaat?

Oké. Maar proberen alle partijen juist niet het klimaat van vroeger terug te krijgen? Is dat niet erg conservatief? En wordt door die klimatologen niet aanbevolen ook te leven zoals vroeger? Zonder auto en vliegtuig, zonder vlees - ik geloof dat je heel weinig mag als je progressief bent.

Er is nog nooit een generatie geweest die zo werd opgeroepen 'goede beslissingen te nemen voor zijn kleinkinderen' als mijn generatie. Mijn ouders wilden alleen maar dat ik het beter had.

De jeugd heeft veel meer aan ouderen dan ouderen aan de jeugd.

Ik bedoel, als jullie nog een huis willen, lieve jeugd, dan zullen wij jullie moeten helpen. En als jullie nog oppas nodig hebben, dan kunnen jullie ook bij ons aankloppen.

Het grootste gevaar is dat ­ouderen straks niet meer wíllen stemmen! Omdat zij weten dat het toch geen zin heeft.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden