Column

'Ik gaf godsdienstles. Daar was Oxfam erg kwaad om'

Theodor HolmanBeeld Wolff

"Klopt het dat u uw carrière begonnen bent als priester?"

"Ja, dat klopt. Ik zat als hopman bij de padvinderij, maar daar moest ik weg, want het geloof riep."

"U moest weg, want het geloof riep?"

"Inderdaad, ik leidde een jeugdkoor, terwijl ik studeerde, en toen werd ik priester... en ik bleef dat jeugdkoor leiden, maar ik moest weg."

"U moest weg? Omdat?"

"Omdat ik ontdekt werd."

"U werd ontdekt?"

"Ja, als acteur - ik kan heel goed toneelspelen - en toen ik met mijn eigen jeugdtheater bezig was, dacht ik: ik kan meer voor de wereld doen als ik in de entertainmentindustrie ga werken. De mensen een plezier doen. Ik werd film­producent."

"Filmproducent?"

"Zeker, ik deed alles zelf. Ik had een klein castingbureau, ik maakte van mooie, jonge actrices en jonge acteurs foto's voor hun audities, ik nam zelf audities af, ik was regisseur en tevens producent, bediende de camera, speelde zelf rolletjes... Het was een prachtige tijd. Tot ik gesnapt werd."

"Gesnapt?"

"Ja, door een stel oude maten van me van de priesteracademie. Die zeiden: joh, we gaan met z'n allen goed werk doen. We gaan vluchtelingen helpen. In Italië."

"Dat heeft u gedaan?"

"Natuurlijk. Zulk mooi werk. Al die zielige jongens en meisjes. Prachtige kinderen. En die wil je een toekomst geven. Je wilt ze redden. En dat hebben we ook gedaan. Tot ze me doorkregen."

"Doorkregen?"

"Ja, ik was namelijk degene, omdat ik graag hard werk, die tenten opzette. Tenten voor de vluchtelingen. Tenten voor de jongens en de meisjes. Uit solidariteit sliep ik daar samen met hen."

"U sliep daar met ze?"

"Uit solidariteit. Zeker. En ik organiseerde ook feesten. Zowel voor de vluchtelingen­helpers als voor de vluchtelingen. Nou, dat werd zeer gewaardeerd, door de leiding van Oxfam."

"De leiding van Oxfam."

"Ja, die stuurde me naar Haïti. Nou, daar heb ik geweldige feesten georganiseerd. En natuurlijk de mensen geholpen. Maar, daar hebben ze me betrapt."

"U werd betrapt?"

"Ja. Op heterdaad."

"Wat had u gedaan dan?"

"Ik had een kinderdag­verblijf opgericht."

"En wat deed u daar dan?"

"Daar hebben ze me dus ­betrapt."

"Wat deed u dan?"

"Ik gaf godsdienstles."

"U gaf godsdienstles?"

"Ja, met slechts één kinderbijbel. Daar was Oxfam erg kwaad om. 'We zijn hier op Haïti niet om te kerstenen,' zeiden ze."

"Dat was de reden dat u bent ontslagen?"

"Inderdaad."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden