'Ik dreig niet, ik doe,' beet Holleeder Peter R. de Vries toe

De rechtbank had een half uurtje nodig voor de beweerde bedreiging van misdaadjournalist Peter R. de Vries door Willem Holleeder. Die voegde niets toe aan zijn gedeeltelijke bekentenis en de beelden van de bewakingscamera.

Paul Vugts
Willem Holleeder bij aankomst in de Haarlemse rechtbank. Beeld anp
Willem Holleeder bij aankomst in de Haarlemse rechtbank.Beeld anp

De lichten gingen uit, een groot scherm was ontrold boven de hoofden van de rechters. Film. De beelden die de bewakingscamera bij de voordeur van misdaadjournalist Peter R. de Vries maakte toen (zonneklaar) Willem Holleeder daar in de avond van 25 april 2013 aanbelde.

De rechtbank zal bepalen of Holleeders optreden in strafrechtelijke zin als een (levens)bedreiging moet worden beschouwd, maar ook zonder geluid werd het de kijker wel duidelijk dat zijn tirade aan de deur hoogst intimiderend moet zijn geweest.

Holleeder kwam van een etentje, waar hij 'een paar glaasjes wijn' had gedronken, zou hij de politie later vertellen. Hij had op de terugweg besloten bij De Vries langs te gaan, in Hilversum, om de journalist te melden dat hij niet in diens Hollywoordverfilming wil figureren van de ontvoering van Alfred Heineken.

Tirade
Op de beelden is te zien hoe Holleeder, in motorpak, met helm en handschoenen, zijn scooter op de stoep parkeert en het trapje naar De Vries' deur op loopt. Hij belt aan. Als De Vries, buiten beeld, heeft opengedaan, begint de tirade, die met veelvuldig priemende wijsvinger en met soms brede armgebaren wordt ondersteund.

Steeds lijkt Holleeder weg te benen, maar herhaaldelijk komt hij terug om het 'gesprek' voort te zetten.

'Mijn naam komt niet in de film en ook niet in het boek,' beet hij De Vries volgens de journalist en zijn vrouw 'opgefokt' toe, 'en als je denkt dat je het toch kunt doen, weet je wat er gebeurt.' En meer. 'Ik dreig niet,' zou Holleeder steeds hebben herhaald. 'Ik doe.' Nadat hij was weggelopen en De Vries hem had nageroepen dat hij 'effe normaal' moest doen, was Holleeder weer teruggekeerd. 'Moet ik het nu afmaken? (..) Wil je dat ik het nu doe?'

De Vries was 'een vuile kankerhond', zo hoorde ook diens vrouw die achter hem stond. Ze zag bloeddoorlopen ogen. De Vries vertelde in zijn aangifte dat hij bang was geweest dat 'straks nog iets knapte bij hem' en Holleeder 'met deur en al naar binnen zou komen'. Na een kleine vier minuten vertrok Holleeder op zijn scooter, De Vries en zijn vrouw verbouwereerd achterlatend.

Een paar dagen na het incident heeft Holleeder in gezelschap van zijn advocaat Stijn Franken in een ontmoeting met De Vries benadrukt dat die 'verder niets te vrezen had, wat er ook gezegd was'.

De rechter die Holleeder verhoorde, na vertoning van de beelden: 'Ik merk op dat ik een manspersoon zie die gebaren maakt met zijn armen, en ik zie eigenlijk u.'

Zelf wilde Holleeder niets aan zijn eerdere verklaring toevoegen en beriep hij zich op zijn zwijgrecht. In die verklaring heeft hij gezegd dat het gesprek ruzie-achtig verliep, maar dat hij niet had gedreigd. Integendeel: 'Ik heb gezegd: ik dreig niet.' Dat hij retorisch zou hebben gevraagd of hij 'het nu moest afmaken', klopt niet, zei Holleeder.

Hells Angels
Het Openbaar Ministerie stelt dat Holleeder door het bedreigen van De Vries en zijn eerder behandelde bijrol in het bedreigen en afpersen van de voormalige leider van de Amsterdamse Hells Angels de voorwaarden heeft overtreden van zijn 'vervroegde invrijheidsstelling'. In zijn veelbesproken afpersingszaak had hij negenjaar celstraf gekregen, waarvan hij zes jaar heeft uitgezeten. Zoals gebruikelijk hoefde hij een derde van zijn straf niet in de cel te blijven onder de voorwaarde dat hij geen misdrijven zou plegen. Nu hij dat volgens justitie toch heeft gedaan, vorderen aanklagers Willem Bos en Koos Plooij dat hij die drie jaar 'geheel of gedeeltelijk' moet uitzitten.

Op 7 januari houden de officieren van justitie hun requisitoir, daarna zal advocaat Franken zijn pleidooi houden. De datum van de uitspraak is onbekend omdat Holleeders zaken onderdeel zijn van een veel groter proces onder codenaam Andes. Tot de uitspraak blijft Holleeder waarschijnlijk op vrije voeten.

Peter R. de Vries Beeld anp
Peter R. de VriesBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden