Ik denk wel eens dat ik haar 9 stofzuigers te weinig heb gegeven

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor HolmanBeeld Wolff

Dinsdag was het Internationale Vrouwendag. Ik hoorde er veel over op de radio, en er was ook wat op televisie, en ik dacht: handel ik misschien nog rolbevestigend? Heb ik wellicht nog vrouwonderdrukkende neigingen?

Soms lees ik wel eens dat het geven van barbiepoppen, kinderstrijkijzers en plastic peuterstofzuigers aan een meisje niet hoort. Ik heb dat speelgoed allemaal aan mijn dochter gegeven toen ze klein was. Vooral de stofzuiger was populair.

Nu wil ik niet flauw doen, want mijn dochter leest dit ook, maar als ik bij haar thuis ben, thans moeder van twee kinderen, dan denk ik weleens dat ik haar een stuk of ­negen stofzuigers te weinig heb gegeven. En omgekeerd, als zij bij mij is, vraagt ze altijd of ik wel eens 'iets' aan het huishouden doe.

Ik bedoel, de chaos in onze woningen is ongetwijfeld de chaos in onze geesten, maar die chaos hebben wij nodig om mooie dingen te maken. Ik bedoel (ik blijf bedoelen), ik geloof niet dat het feminisme erg geholpen wordt als we kleine meisjes geen stofzuigertjes meer geven.

Ik moet kortom eerlijk bekennen, ondanks alle artikelen die ik heb gelezen, dat ik niet goed weet wat ik zelf nog fout doe tegenover de vrouw. Ik ben beleefd, enigszins verlegen, laat ze voorgaan en ik vind dat ze evenveel be-taald moeten krijgen als mannen. Maar als ik dan hoor dat ­Diederik Samsom vrouwenquota wenst in raden van bestuur, denk ik: waarom laat hij dat niet aan de markt over?

Als je een bedrijf hebt, wil je de besten aan je binden. Je zou wel erg stom zijn, en een dief van je eigen portemonnee, als de beste een vrouw is en je neemt een man. Ik denk dat ook regelmatig als het over allochtonen gaat. Wanneer ik een bedrijf heb, en er is een heel goede Ghanees of Marokkaan, dan neem ik die - ook al wil hij tien keer bidden op een matje. Als hij of zij mijn bedrijf maar meer waard maakt.

Ik hoor nooit dat het moet gaan om kwaliteit, of om het beste idee. Alleen dat vrouwen of alloch­tonen niet gezien worden of geen mogelijkheid krijgen om hun beste idee te presenteren. Ik geloof dat niet. Misschien ben ik daarin naïef. Maar ik herken de kwaliteiten van vrouwen wel! En dus ga ik niet veranderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden