Column

Ik denk dat Thulani Serero voorlopig de enige Zuid-Afrikaan in Amsterdam blijft

Jop van Kempen. Beeld Floris Lok
Jop van Kempen.Beeld Floris Lok

Ajax heeft gewoon gewonnen zondag. Met 3-0, van de Black Aces. In Nederland klaagt men over rood-wit, maar in Kaapstad gaat het lekker. Ajax Cape Town staat tweede.

Toch is het de vraag wat ze in Amsterdam van het overzeese Ajax vinden. Financieel directeur Jeroen Slop sprak onlangs zijn bezorgdheid uit. Ajax is grootaandeelhouder (51 procent) van Cape Town en het wingewest maakte vorig boekjaar drie tonnetjes verlies. Het jaar ervoor was het verlies negen tonnetjes. Ajax houdt niet van rode cijfers, dat weet iedereen.

Ajax Cape Town werd in 1999 in het leven geroepen als opleidings-filiaal. Vier jaar geleden constateerde Cruijff dat de Amsterdamse opleiding al niets voorstelde, dus hoe beroerd is die in Kaapstad wel niet?

Moeilijk bestuurbaar
In Amsterdam kwam er een reddingsplan, in Zuid-Afrika niet. Er is simpelweg geen geld voor. De schwung naar individualisering die over De Toekomst waart, kunnen ze op Ikamva niet betalen. 'Investeren is lastig als je verlies maakt,' aldus Slop. 'Bovendien is Ikamva duizenden kilometers weg, dus moeilijk bestuurbaar.' Ik kreeg de indruk dat Slop weinig op had met Ajax Cape Town.

Maar toch: de jeugd doet het best goed. In 2013 won Ajax Cape Town onder 19 de Copa Amsterdam en drie jeugdspelers zijn deze dagen uitgenodigd voor het nationale elftal. En er is meer talent.

Probleem zijn opnieuw de tonnetjes. Als Ajax Zuid-Afrikaanse Ajacieden contracteert, moeten ze als non-EU-spelers minimaal twee tonnetjes verdienen. Zijn ze ouder dan 19 jaar, dan moeten ze vier tonnetjes krijgen. Bovendien moet Ajax spelers gewoon kopen van Cape Town.

Amsterdam is weliswaar grootaandeelhouder en heeft de eerste optie op een talent, maar een contract afkopen kost ook weer tonnetjes. Ik denk dat Thulani Serero voorlopig de enige Zuid-Afrikaan in Amsterdam blijft.

Dick Sintenie en Jop van Kempen zijn de Ajaxverslaggevers van Het Parool. Zij schrijven om beurten deze column, die op woensdagochtend verschijnt.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden