PlusColumn

'Ik denk dat de heer Baudet daar behoorlijk kwaad over is'

Theodor HolmanBeeld Wolff

'Dames en ­heren, Amsterdammers, ik sta hier om u gerust te stellen. Er is veel gebeurd gisteravond met de verkiezingen. Mocht u vragen hebben, dan zou ik die graag horen. Maar eerst een advies: laten we vooral de rust bewaren... Die mevrouw daar, u mag eerst."

"Mijnheer Holman, ik ben nog erg geschokt, denkt u dat er nu binnenkort weer concentratiekampen komen?"

"Laat ik dit zeggen. Ik ken de heer Baudet een beetje, en ik geloof niet dat zijn eerste prioriteit ligt bij het openen van concentratiekampen. Ik heb daar op de sociale media wel berichten over gelezen, maar die moet ik toch nepnieuws noemen... Die jongeman, hier vooraan..."

"Mijn naam is Govert Mijdrecht. Ik ben erg bang dat de publieke omroep van alles de schuld zal krijgen, en... en...nou ja, wat denkt u?"

"Kijk Govert. De publieke omroepen hebben inderdaad een zeer, zeer kwalijke rol gespeeld. Er is geen dag voorbijgegaan of Baudet is ernstig beschimpt. En het is natuurlijk heel raar dat zo iemand als Matthijs van Nieuwkerk, met zijn salaris van vier ton dat door u wordt betaald, verschillende mensen keer op keer kritiekloos gelegenheid geeft om Baudet van alles te beschuldigen."

"Ik denk ook dat de heer Baudet daar behoorlijk kwaad over is... Dat lijkt mij terecht... En ja, ik denk dat hij de publieke omroepen wil aanpakken. Maar niemand kijkt toch meer zoveel tv en voor muziek en nieuws kunnen we de publieke omroep ook missen...Dus maak u geen zorgen... Die mevrouw daar op rij drie."

"Ik heb sinds de exitpolls moeten huilen. Ik denk dat de jaren dertig van de vorige eeuw terugkomen..."

"Ook tegen u kan ik zeggen: ik ken de heer Baudet enigszins en nee, die jaren dertig komen echt niet terug. Echt niet."

"Maar Trump en zo... En nu Thierry... En dan de gele hesjes en Orbán... Ik moet huilen. Waar is de empathie?"

"Mevrouw... Nog even een tegen­vraag: waar was de empathie bij de pers die zo tegen hem tekeerging?

"Maar ik ben zo bang, mijnheer Holman..."

"Niet bang zijn, mevrouw. Er zullen misschien wel een paar zaken veranderen. Maar niet veel... Wat hebt u gestemd, als ik vragen mag?"

"GroenLinks, mijnheer Holman."

"Oeps! Daar schrik ik erg van. Daar krijg ik het behoorlijk benauwd van.... Eng! Bent u communist of zo?"

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden