Plus

'Ik dacht: waarom gaan we niet gewoon fietsen?'

Elsbeth Vermeulen (36) en Oscar Hinze (46) hebben met hun kinderen al 3000 kilometer afgelegd, op de bakfiets. En ze zijn nog niet uitgefietst.

Elsbeth Vermeulen en Oscar Hinze hebben een sabbatical en zijn met hun kinderen Beau (1) en Lucy (4) op bakfietsen naar Zuid-Frankrijk geredenBeeld Timo Sorber

Ze wilden aanvankelijk naar Australië, maar toen Elsbeth Vermeulen op tv een programma had gezien over de aarde en milieuvervuiling, veranderde dat plan radicaal. "Ik dacht: we vliegen de hele wereld over en vervuilen daar de aarde mee. Waarom gaan we niet gewoon fietsen?"

Vermeulen en haar partner Oscar Hinze wilden sowieso een sabbatical nemen om er met hun twee jonger kinderen voor een flinke tijd tussenuit te knijpen. Ze zeiden hun banen op - Vermeulen was projectmanager voor congressen, Hinze werkte op de marketingafdeling van een farmaceutisch bedrijf - en begonnen zich op een fietstocht naar en door Frankrijk voor te bereiden.

Onderdeel daarvan was een oefenfietstochtje naar Bakkum 'om te kijken hoeveel we mee konden nemen'.

Slecht weer
Het paar is op 31 mei vertrokken, met twee volgepkte elektrische bakfietsen, hun dochter Lucy (4) en hun zoontje Beau (1). Bij hun vertrek uit Amsterdam regende het pijpenstelen. "Toch waren we vastbesloten om te gaan, al was het uitzwaaicomité kleiner door het slechte weer," zegt Vermeulen.

Het plan was eerst om het eerste deel van de tocht niet te fietsen. Hinze: "We wilden eerst met een busje tot België rijden maar toen dachten we: als we het doen, doen we het goed."

Vermeulen en Hinze stippelen de etappes van hun tocht steeds uit met en speciale navigatieapp op hun telefoon. Vermeulen: "We zijn wel eens van die routes afgeweken, maar dat hebben we geweten. We zijn toen verdwaald en kwamen op een glibberig steil bergpaadje terecht dat met een mountainbike nog wel te doen was, maar niet met een volgepakte bakfiets."

Bepakt en bezakt
Tenten, kookgerei, stoelen, een voorraadje eten en een tafeltje: het gaat allemaal mee in de bakfiets. "Mensen hebben ons op campings onderweg wel eens aangesproken. Dan vroegen ze zich af hoe wij in vredesnaam al die spullen meekregen," zegt Vermeulen.

Beide bakfietsen van het paar zijn uitgerust met een elektromotor. Het gezin legt dagelijks ongeveer 70 kilometer af. De elektrische ondersteuning was hard nodig, zegt Vermeulen: "Anders kom je met zo'n bakfiets de berg bijna niet op, hoor."

Overnachten doet het gezin op campings of in huisjes. Ook bezoeken ze vrienden die met vakantie in Frankrijk zijn en logeren ze bij hun. Hoe het allemaal zou lopen, stond bij vertrek nog niet vast. Het tweetal had op dat moment nog helemaal niets geboekt. Hinze: "Dat doen we vaak onderweg of we vertrouwen er gewoon op dat we wel wat tegenkomen."

Liever niet
Dat pakt volgens Vermeulen niet altijd goed uit. "We hebben wel eens op campings gestaan waar we liever niet hadden overnacht en we zijn in België wel eens ergens gestrand waar helemaal niets in de buurt te vinden was. Dat voelde niet prettig."

Lucy en Beau, de kinderen van Hinze en Vermeulen, vinden het volgens hun ouders allemaal best. Vermeulen: "Vooral de jongste zat gewoon rustig om zich heen te kijken tijdens het fietsen."

Als het gezin vrienden bezoekt, zijn er vaak andere kinderen om mee te spelen. Toch is een vakantie met kinderen natuurlijk anders dan een fietsvakantie met zijn tweetjes. Tussen de etappes nemen ze daarom meestal een paar dagen rust.

"We moeten natuurlijk vaker stoppen en kunnen niet zo veel fietsen als wanneer we met zijn twee zouden zijn," zegt Vermeulen.

Kleine ergernissen
Over het verloop van de reis zijn de twee positief. "Tot nu toe is alles goed gegaan," zegt Vermeulen. "We hebben veel geleerd en zouden het zo weer doen. Natuurlijk waren er wel eens dingen. Bijvoorbeeld toen ik een berg niet op kwam en Oscar wel, en Lucy ook nog lachend zei dat papa beter kan fietsen. Op zo'n moment had ik het liefst de fiets aan de kant gegooid."

De kinderen hebben natuurlijk ook wel eens ruzie. "Die gaan bijna altijd over eten," zegt Vermeulen. "Beau wordt er steeds beter dat van Lucy af te pakken en die zet het dan op een krijsen. Dan zit je er toch wel erg dicht op, in zo'n bakfiets. En het fietsen schiet ook niet op als je vier plas­pauzes in korte tijd hebt en toch ergens op tijd moet zijn."

Ondanks deze kleinigheden zouden Vermeulen en Hinze hun manier van reizen alle gezinnen aanraden. "De kinderen vinden het leuk, je hebt echt tijd voor je gezin en je merkt dat je veel meer kunt dan je denkt," zegt Vermeulen.

Eigen blog
Op dit moment verblijft het gezin bij vrienden in Montpellier, dicht bij Beziers, het oorspronkelijke eindpunt van de fietstocht. De twee hebben nu echter de smaak te pakken en stiekem wordt er na twee en halve maand fietsen gepraat over een verlenging. En aangezien Lucy nog niet leerplichtig is, hoeven ze ook nog niet terug naar Nederland. Vermeulen: "Eigenlijk wil ik nu ook gewoon doorrijden naar Spanje."

Vermeulen en Hinze hebben veel geleerd tijdens hun trip. Hun ervaringen delen ze onder andere op een blog. Vermeulen: "Op geen enkel forum kon ik informatie over een lange bakfietsvakantie vinden, al helemaal niet met kinderen. Ik heb toen maar een eigen blog opgezet."

Kinderen Beau (1) en Lucy (4) in de bakfietsBeeld Timo Sorber
Tenten, kookgerei, stoelen, een voorraadje eten en een tafeltje: het gaat allemaal mee in de bakfietsBeeld Timo Sorber

Tips voor fietstrips met de kids­

Voor mensen die ook met kinderen in de bakfiets op vakantie willen, hebben Elsbeth Vermeulen en Oscar Hinze vijf simpele tips.

1. Plan je route goed

"We zijn wel eens afgeweken van de route die onze navigatie-app aangaf. Dan gebruikten we Google Maps waardoor een aantal keer zijn verdwaald. Google Maps bleek namelijk nog wel eens routes aan te geven die met een fiets niet begaanbaar zijn."

2. Check de weersverwachtingen
"In de regen fietsen maakte ons niet zo heel veel uit, in de hitte fietsen was fietsen veel zwaarder. We hebben in Midden-Frankrijk te maken gehad met een hittegolf en konden daardoor veel minder grote afstanden afleggen. Door de verwachtingen te checken voorkwamen we dat we steeds in de brandende zon moesten fietsen."

3. Stop onderweg bij het eerste restaurant of de eerste supermarkt
"Misschien wel de belangrijkste les die we tijdens onze reis hebben geleerd. Vooral in Noord-Frankrijk waren er bijna geen supermarkten of restaurants op onze route. Als je dan besluit om 'de volgende' te nemen, moet je vaak met een lege maag verder."

4. Neem een voorraadje eten mee
"Zorg voor een voorraad eten voor onderweg. Als je dan neerstrijkt op een plek waar in de buurt niets te halen valt, is het goed om een voorraadje achter de hand te hebben. Zeker als je kinderen bij je hebt. Wij zaten een keer op een camping in de Bourgogne waar binnen een straal van 30 kilometer helemal niets te krijgen was."

5. Check je plannen bij sceptici
"Het heeft ons erg geholpen om met mensen uit onze omgeving over onze plannen te praten. Als ze sceptisch waren was dat erg prettig. Dan hielden we onze plannen nog eens goed tegen het licht en konden we zien wat wel en niet zou gaan werken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden