Column

Ik ben géén racist en vóór Zwarte Piet

Theodor HolmanBeeld Wolff

'Oké, ik zal het je nog een keer uitleggen. We hebben een personage dat Zwarte Piet heet. Als je dat personage racistisch vindt, dan ben je tégen Zwarte Piet. Als je het niet racistisch vindt, dan ben je vóór Zwarte Piet."

"Hè? Maar Zwarte Piet is racistisch."

"Ben ik racist?"

"Wel als je vóór Zwarte Piet bent, Theodor."

"Maar ik ben géén racist en vóór Zwarte Piet. Maar ik ga het anders uitleggen, want je begrijpt niet wat ik bedoel. Je hebt vrouwen die dragen een hoofddoek vanwege hun geloof."

"Moslima's."

"Ja. Nu stel ik: ik ben tegen die hoofddoek want die vind ik seksistisch. Die hoofddoek staat voor vrouwenonderdrukking. Maar er zijn veel mensen die vinden dat je die hoofddoek gewoon moet kunnen dragen."

"Ik snap je punt niet, Theodor. Wat heeft Zwarte Piet hiermee te maken."

"Zie je dat niet dat het hetzelfde probleem is? We zitten weer gevangen in de paradox van deze tijd. Ik ben geen racist, maar word racistisch genoemd, en ik ben, omdat ik tegen vrouwenonderdrukking ben, tegen de hoofddoek, waar veel islamieten voor zijn."

"Dus?"

"Dus dat zwarte gezicht van Piet is de hoofddoek van de moslima. Men zegt: 'Zwarte Piet is racisme.' Dat vind ik te vergelijken met 'Een hoofddoek is onderdrukking.' Of: 'Een hoofddoek is seksisme'."

"Ja, en?"

"Nou, ik vind het opvallend dat veel van die mensen die beweren dat Zwarte Piet gelijk is aan racisme, heel vaak vóór de hoofddoek zijn. Als ik tegen die mensen die voor die hoofddoek kiezen, zeg: 'Jullie zijn seksisten, want voor vrouwenonderdrukking,' dan verklaren die mij voor gek, maar als ik zeg: 'Ik ben voor Zwarte Piet,' dan vinden ze mij een racist... We bijten in elkaars staart."

"Dus zogenaamde racisten staan tegenover zogenaamde seksisten."

"Ja. Maar dat zogenaamd... dat is een fout woord. Ik vind dat ik gelijk heb. Dat vindt de andere kant ook. Ik vind niet dat ik zogenaamd gelijk heb. Ik heb domweg gelijk."

"En die seksisten?"

"Die vinden zichzelf geen seksist. En vinden ook dat ze gelijk hebben."

"Maar zou het niet kunnen zijn dat jij geen racist bent, en zij geen seksisten?"

"Dat is het probleem. Dat kan dus niet. Ik ben geen racist en ik vind de hoofddoekdragers wel seksisten."

"Zoals jij het stelt, is het onoplosbaar."

"Niet als men mij gelijk geeft. En ik heb gelijk!"

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden