'Ik ben fucking dakloos!!'

Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - ''Ik ben dakloos geworden. Ik ben fucking dakloos geworden,'' schreeuwt Kees Winkel, rond half een 's nachts naar PvdA-wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer), als die verschijnt om met bewoners te praten.

De emotionele taferelen volgden op nieuwe lekkages gistermiddag bij een damwand van het nieuwe metrostation van de Noord/Zuidlijn aan de Vijzelgracht. Daardoor verzakten drie monumentale wevershuizen en een negentiende-eeuws pand. In totaal zijn zes panden tijdelijk onbewoonbaar verklaard en ontruimd.

Het werk in de bouwput is opnieuw stilgelegd. Hoe lang dat gaat duren, is onbekend. Het uitgraven van het station was juist gisteren hervat, nadat het tien weken stil had gelegen als gevolg van de vorige lekkages en verzakkingen elders in de straat op 19 juni. De bewoners van twee van die panden kunnen nog altijd hun huizen niet in.

Herrema zei gisteren dat hij geen idee had van de oorzaak. Vanochtend meldde de gemeente dat het lekken is gestopt en het verzakken waarschijnlijk ook. Het verkeer blijft hinder ondervinden.

Bij Winkel lopen de tranen over de wangen. ''Jullie hebben ons verzekerd dat jullie na het euvel van de lekkages en verzakkingen bij onze buren, alle problemen hadden opgelost,'' aldus Winkel. ''Jullie zouden alles in de hand hebben en kijk nou in welke fucking shit wij hier zitten.'' De lekkages moeten gisteren in de middag al zijn ontstaan.

Het is rond tien uur als Kees Winkel (49) met zijn vrouw Renate (41), dochter Elizabeth (17), zoon Victor (16) en hun gele labrador Tim met wat reistassen op straat staan, alsof ze met vakantie gaan. De hele avond hebben ze met de andere bewoners van verzakte woningen tevergeefs gewacht op een gesprek met iemand van de gemeente. Op het moment dat dan uiteindelijk de wethouder verschijnt, knapt er iets.

Eerder op de avond dreigt de situatie uit de hand te lopen, als de politie hen met busjes naar het bureau aan de Lijnbaansgracht wil afvoeren. ''Wij zijn toch geen hooligans?'' roept Winkel. Herrema spreekt van een misverstand. ''Mogen we dan bij u wonen?'' wordt hem toegebeten. ''Desnoods. Maar we hebben een hotel geregeld.'' (HET PAROOL)

Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
Foto ANP/Evert Elzinga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden