PlusStraatinterview

'Ik ben een jongen van Zuid, daar loop ik niet voor weg'

De oververhitte woningmarkt is hét thema voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hebben de lijsttrekkers zelf last van de gekte? Deze keer: Reinier van Dantzig (D66): 'In dit huis kunnen we een gezin stichten.'

Michiel Couzy
D66-leider Reinier van Dantzig, geboren en getogen in Zuid. Beeld Marc Driessen
D66-leider Reinier van Dantzig, geboren en getogen in Zuid.Beeld Marc Driessen

Het leven van Reinier van Dantzig (32) speelt zich af op één vierkante kilometer in Amsterdam-Zuid: geboren en opgegroeid aan de Koninginneweg, met de Willemsparkschool en het Ignatius Gymnasium om de hoek.

Inmiddels is hij horecaondernemer met onder meer een café in het Vondelpark en één aan de Marathonweg. "Ik ben een jongen van Zuid, daar loop ik niet voor weg."

Zijn vader, ook Reinier van Dantzig, was fysiotherapeut van Ajax en het Nederlands elftal en kreeg bekendheid als de man die de enkel van Marco van Basten behandelde.

Familiepand
Regelmatig testte hij de fitheid van de speler van Ajax en AC Milan op de velden van Swift op het Olympiaplein. "Als jongen kon ik altijd naar wedstrijden van Ajax. En als het Nederlands elftal verzamelde in het Hilton Hotel, liep ik daar gewoon naar binnen. Koffiedrinken met Frank de Boer en Jaap Stam."

Hij woont nog altijd in Zuid, aan de Amstelveenseweg, vlak bij het Olympisch Stadion. Het betreft een familiepand, waarin ooit zijn opa en oma woonden. Zijn vader heeft het vervolgens gekocht. "Wij hebben deze etage van hem overgenomen."

Hij heeft geluk, want op deze manier kreeg hij voet aan de grond in de oververhitte Amsterdamse huizenmarkt, in een woning waarin Van Dantzig nog jaren vooruit kan. "We kunnen hier een gezin stichten."

Oneerlijk verdeeld
Om zich heen ziet hij hoe exclusief de Amsterdamse huizenmarkt inmiddels is. "Veel van mijn vrienden hebben de stad inmiddels verlaten. Die konden geen betaalbare plek vinden. Ik maak mij dan ook grote zorgen om het gebrek aan koopwoningen in de stad. Gezinnen met een middeninkomen, van één tot twee keer modaal, verdienen te weinig voor een koophuis en te veel voor een betaalbaar huurhuis. Het is in Amsterdam oneerlijk verdeeld."

Tijdens een wandeling door de buurt wijst hij op de rigoureuze vernieuwing van de woningen aan de Olympia- en Marathonweg. "Hier zaten alleen maar sociale huurwoningen, veelal slecht onderhouden. Een eiland in Zuid. Maar Ymere heeft de boel grondig gerenoveerd en nu is de buurt gemengd, met sociale en middeldure huur en koophuizen. Dat is een vooruitgang."

"De winkels doen het beter, de sociale cohesie is goed en mensen met verschillende inkomens komen elkaar tegen op straat of in de kroeg. Geen enkele groep heeft de overhand."

Een voorbeeld voor de stad
Het project is in zijn ogen een voorbeeld voor de stad. Amsterdam telt, volgens D66, te veel sociale huurwoningen, meer dan vijftig procent en veel te weinig huizen voor middeninkomens. Oneerlijk, vindt Van Dantzig.

"We moeten de schaarste op de woningmarkt beter verdelen. Amsterdam is nu een stad van arm en rijk, met niets daar tussenin. De middenklasse, zoals onderwijzers en verplegers, moeten daardoor de stad uit en dat is niet eerlijk. Als wij meer huizen voor middeninkomens bouwen, verlaten die hun sociale huurhuis, dat dan weer vrijkomt voor een Amsterdammer met een lager inkomen."

In delen buiten de Ring waar al veel sociale huur is, mogen corporaties wat hem betreft meer huurhuizen verkopen, of verhuren aan middeninkomens, ook al moeten die dan gemiddeld 950 euro betalen voor een huis waarin een sociale huurder voor minder dan 710 euro zat. "Wonen in Amsterdam is niet gratis. En een middeninkomen verdient meer, dus dat is niet zo gek."

Te weinig profiteren
Van Dantzig gelooft niet in een grotere greep van de overheid op de huizenmarkt, zoals de linkse partijen willen. "Het lijkt mij een slecht idee om het communisme weer in te voeren. De woningmarkt is vooral gebaat bij meer aanbod. Dus willen wij veel bouwen, waarbij het belangrijk is dat kopers van nieuwe huizen daar ook daadwerkelijk gaan wonen en dat beleggers er niet mee vandoor gaan."

Uit het leefbaarheidsonderzoek, dat onlangs uit kwam, blijkt dat de verschillen toenemen tussen Zuid aan de ene kant en Nieuw-West, Noord en Zuidoost aan de andere kant. Bewoners in Zuid waarderen hun buurten hoger en maken zich minder zorgen over veiligheid en vuil.

"Het klopt dat mensen in delen van Nieuw-West te weinig profiteren van het succes van de stad," zegt Van Dantzig. "Ik zie wel vooruitgang. Neem de Derkinderenstraat in Overtoomse Veld, daar mocht ik als jongetje nooit naartoe fietsen. Nu is dat een gemengde wijk. Ik gun elke wijk het succes van de Javastraat."

Van Dantzig beseft dat hij aan de Koninginneweg een andere start heeft gemaakt dan een leeftijdsgenoot uit Bos en Lommer. "Ook daar gaat het inmiddels beter, net als in delen van Nieuw-West. Ook daar zijn succesverhalen te vinden."

Lees ook de vorige straatinterviews:
- Rutger Groot Wassink (GroenLinks): 'Alleen reguleren werkt tegen de tsunami op de koopmarkt'
- Laurens Ivens (SP): 'Vrienden raad ik aan niet meer te kopen in Amsterdam'
- Eric van der Burg (VVD): 'We moeten vaker sociale huur verkopen aan zittende bewoners'
- Marjolein Moorman (PvdA): 'De Dapperbuurt is het bewijs dat erfpacht werkt'

Niets missen van de verkiezingen? Like Amsterdam Kiest op Facebook

Het leven van Reinier van Dantzig speelt zich af op één vierkante kilometer in Amsterdam-Zuid. Beeld Laura van der Bijl
Het leven van Reinier van Dantzig speelt zich af op één vierkante kilometer in Amsterdam-Zuid.Beeld Laura van der Bijl

Familiepand

Reinier van Dantzig is geboren aan de Koninginneweg (1), aan de kant van de Amstelveenseweg. Toen hij ging studeren, 'verhuisde' hij naar de bovenste verdieping van het ouderlijk huis, inmiddels omgebouwd tot studentenappartement.

"In 2004 was de Amsterdamse huizenmarkt ook al ingewikkeld. Een betaalbare woning was moeilijk te vinden. Dus deze bovenverdieping was een prima oplossing, dicht bij de universiteit en mijn werk."

In 2011 ging Van Dantzig samenwonen met zijn huidige vrouw Nirvana, nadat ze eerst heen en weer hadden gefietst tussen de Koninginneweg en haar woning aan de Stadhouderskade. Ze betrokken in 2011 een woning aan de Amstelveenseweg (2),

120 vierkante meter en vijf kamers, verdeeld over de derde en vierde etage.
"Mijn grootouders woonden hier ooit op de eerste etage. Toen dit pand op de markt kwam, kon mijn vader het kopen. Nirvana en ik hebben deze etage van hem overgenomen."

De WOZ-waarde bedraagt inmiddels 455.000 euro. "Als dit pand niet van mijn familie was, had ik hier nooit kunnen wonen, want we zitten op het maximum van onze leencapaciteit."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden