PlusColumn

Ik ben echt fan van de democratie, maar dat stemmen...

Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Verkiezingen worden het feest van de ­democratie genoemd, maar elk feestelijk ­gevoel ontbrak bij mij dit jaar. Ik ben echt een gigantische fan van de democratie, maar dat stemmen - ik weet me er onderhand geen raad meer mee.

Woensdagochtend heb ik nog ten einde raad een stemwijzer ingevuld. Iedereen weet dat een normaal mens dat de Stemwijzer invult óf de SGP óf de ChristenUnie als logische optie krijgt, maar blijkbaar is er iets aan de algoritmes veranderd waardoor ik nu eens een andere uitslag had.

Het bleek dat ik het voor 73 procent eens ben met de Basisinkomen Partij.

De Basisinkomen Partij, ik ben me er onmiddellijk in gaan verdiepen. Een van de recentste mededelingen die op hun site stond was van 20 april jl.: 'Wegens aanhoudende desinteresse ten aanzien van basisinkomen en politiek, gaat de partij in de slaapstand. Mails worden wel beantwoord, echter minder ­frequent. Het bestuur Basis­inkomen Partij.'

Sympathiek. Een partij die zich niet laat voorstaan op manisch gefolder, partijleden die in naargeestige flatgebouwen langs de deuren gaan om verstokte PVV'ers tot GroenLinks te bekeren, maar een partij die lekker in de slaapstand staat en mails wat minder frequent beantwoordt.

Verder meldde de website: 'De Basisinkomen Partij maakt deel uit van het project om de realiteit in al haar vormen te veranderen - door aan te tonen dat het geldsysteem de voornaamste oorzaak is van alles wat rot is aan ­deze realiteit - om vervolgens een nieuw geldsysteem te ontwerpen en te implementeren.'

Toen ik het stemhokje betrad, dacht ik nog altijd dat ik op een van de linkse partijen zou stemmen. Maar de opgestroopte mouwen van Jesse Klaver en de manier waarop hij een uitzinnige zaal in zou gaan kijken, irriteerden me al op voorhand.

Stemmen op de PvdA is zoiets als een omgekeerde rage: logischerwijs zou het best kunnen, maar toch moet je er niet aan denken. D66 is zo zelfgenoegzaam.

Alles in mij trok naar de Basisinkomen Partij, en dus heb ik op ze gestemd.

Tijdens de uitslagenavond heb ik niks meer over ze gehoord, er zijn geen beelden geweest van een uitzinnige of terneergeslagen partijbijeenkomst, een zetel hebben ze niet. Prima.

Het systeem moet veranderd worden, daar ben ik het best mee eens, maar ik weet ook wel dat de Basisinkomen Partij dat op gemeentelijk niveau niet gaat realiseren. En ze weten het zelf ook wel. Ik vind dat een geruststellende gedachte.

Ze zijn mijn stem helemaal waard.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden