Lezersbrief

Ik ben die jongere die geen huis kan krijgen, dus bouw!

Honderdduizenden mensen wonen te krap, te duur, half-legaal, geheel illegaal, precair, en zo verder. Dus zijn er huizen nodig, véél huizen, schrijft Het Paroollezer Sjerp van Wouden uit Nieuwendam Noord.

Bouwwerkzaamheden op het Zeeburgereiland in Oost Beeld Rink Hof
Bouwwerkzaamheden op het Zeeburgereiland in OostBeeld Rink Hof

Met interesse volg ik de berichtgeving over koers 2025. De stad toont ambitie en wil veel huizen bouwen. Het ­Parool voorziet systematisch ieder onderdeel van kritiek en geeft ­belanghebbenden het woord. Dat is uitstekend.

Dinsdag werd groots uitgepakt over Elzenhagen-Zuid, dat een 'Manhattan aan het Noordhollandsch Kanaal' zou dreigen te worden. Hoe kunnen plannen weloverwogen gemaakt worden, zonder de nodig kritiek?

Laat ik eens een andere belanghebbende aan het woord laten, in plaats van de gevestigde partijen en clubs, die iedere verandering tegen lijken te willen gaan. Een radicaal ander geluid van de jongere die moeilijk een huis kan krijgen.

Die jongere, dat ben ik. Als een geboren en getogen Amsterdammer, sta ik nu tien jaar op de wachtlijst en maak geen kans op een sociale huur-­woning. Vrije markthuur mag niet met ons inkomen. Dus wij hebben noodgedwongen, welbewust van de ironie, aan de rand van de stad een voormalige sociale woning moeten kopen.

De tien jaar hiervoor woonde ik 'precair' en/of verhuisde ik van hot naar her. Alsof het een voorrecht is om in je eigen stad te wonen.

Er zijn huizen nodig. Véél huizen. Huizen ook voor mij. Stel dat nu mijn huwelijk strandt, dan heb ik twee keuzes: bij mijn ouders terug of kraken. Sta ik hier alleen in? Nee. Honderdduizenden mensen wonen te krap, te duur, half-legaal, geheel illegaal, precair, en zo verder.

Dus bouw! Bouw, en laat de conservatieven maar tegen iedere vooruitgang zijn. Niemand pleit voor rücksichtslos vol plempen, maar alle vooruitgang vereist verandering.

De conservatieve kritiek is tot op ­zekere hoogte arbitrair: wie klaagt nu nog over Plan-Zuid? Over het Algemeen Uitbreidingsplan? Nee, deze plannen, waarvoor op grote schaal werd gebouwd en veel ouds verdween, zij worden nu door allen, ook de conservatieven, gevierd. ­

Musea zijn er zelfs aan gewijd, stenen worden schier heilig verklaard. Zijn de conservatieven vergeten hoeveel hiervoor is veranderd?

Nog een gouden oude: Ik verveel me zo in Amsterdam Noord. Noord is, als je geen yup bent, saai: dat mag best veranderen! Ik heb twee cafés op loopafstand. De eerste is waarschijnlijk een witwaspraktijk: er is nooit iemand en het gaat vroeg dicht. Het ander is een rommelhok waar alleen Turks gesproken wordt. Helemaal prima, maar niets voor mij.

Zou dat Manhattan aan het Noord-hollandsch Kanaal misschien voor meer leven in de brouwerij kunnen zorgen, hier in 'Centrum Amsterdam Noord'? Misschien wordt een uitgaansgelegenheid hier wel ooit levensvatbaar!

Voor wie de landelijkheid in Amsterdam nog steeds wil vinden: even buiten de Ring, in Landelijk Noord, is er nog genoeg industriële veehouderij over; hier kunt u ook heerlijk wandelen en denken aan 'natuur', 's lands mestoverschot insnuivend. Als u dit zoekt binnen de Ring, bent u eigenlijk... verdwaald.

Zie ook: Woningnood in de stad: waar kan nog worden gebouwd?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden