Column

Ik ben debatmoe! Het was saai, saai, SAAI!

Ik ben debatmoe! Ik kan niet meer tegen die rotkoppen: Rutte, Samsom, Roemer, Pechtold, Buma. Ik had er gisteren opeens schoon genoeg van.

En dan zaten Knevel en Van de Brink maar te zeuren over hun 'tweede scherm' waarop je de meest kinderachtige vragen moest beantwoorden. In elk geval zei op mijn tweede scherm 98 procent van de kijkers dat Knevel z'n gereformeerde smoelwerk moest houden over dat tweede scherm.

Wat werd ik daar gek van - het voegde niets toe, het was niet zinvol, niemand werd een genoegen gedaan, het leidde af. Dat tweede scherm is een modieuze mislukking, zeker als je wenst na te denken over wat de politici beweren.

Gek werd ik ook van de applausmachine op Twitter van de kandidaten. Ik vond Samsom gemaakt vlot, zijn 'nou doet u het weer' had hij geplagieerd van Reagan, maar zijn entourage begon meteen luid te juichen. 'Ge! Ni! AaL!'

Nee! Gejat! Bij Rutte idem dito. Bij Geert: van hetzelfde laken een pak. Wat is er met de politiek aan de hand wanneer je je stem moeten laten afhangen van wat debatjes waarin zo gekeuveld wordt over feitjes en cijfers dat ik lange gapen niet kon onderdrukken? Weet u nou hoe het is met de zorg? Of met een vrachtwagenchauffeur, of met ene Truus die haar huis niet kon verkopen?

En dan dat door elkaar heen praten. Of juist die arrogante ik-sta-hier-bovenblik. Pechtold is net kapelaan Piemelmans als hij weer met dat beminde-gelovigenlachje komt, en Roemer is inderdaad een grizzly die z'n pot honing niet kan vinden die op z'n rug is gebonden.

En dan waren er ook van die trutten die zich zorgen gingen maken over 'het niveau' van het debat. Kom op, zeg. Zo laag was het niveau niet. Dat Wilders iets onaardigs tegen Pechtold riep wat eigenlijk niemand kon verstaan, is toch niet iets om je thuis druk over te maken? Dan stem je niet op Wilders.

Er was in het debat nauwelijks agressie, nauwelijks venijn. Wat je zag aan felheid, was ingestudeerd, semispontaan, en daardoor zouteloos. Of het nou Wilders rijmpje was van Grieken en zieken of Samsoms gestolen 'Nou doet u het weer'.

Het was saai, saai, SAAI!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden