Schuim

Ik ben de laatste die geen idee heeft wie de gelukkige is

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de uitreiking van de ABN Amro Kunstprijs.

Hans van der Beek
Winnaar Saskia Noor van Imhoff wil niet op de foto: het gaat om haar werk. Ze stuurt beste vriendin/grafisch ontwerper Merel van de Berg en kunstenaar Doina Kraal Beeld Schuim
Winnaar Saskia Noor van Imhoff wil niet op de foto: het gaat om haar werk. Ze stuurt beste vriendin/grafisch ontwerper Merel van de Berg en kunstenaar Doina KraalBeeld Schuim

Heel spannend is het niet, de winnaar zelf weet het al. "Maar niet alle aanwezigen," zegt Martijn van Schieveen. De pr-man wil nog iets van spanning erin houden, hier in de Vriendenlounge in de Hermitage, een kleine hoekkamer met drie statafels en een beamer.

Zo meteen wordt de ABN Amro Kunstprijs voor jong talent bekendgemaakt. De aanwezigen komen uit het hogere segment van de kunstwereld en ABN Amro'ers. Ik kijk de zaal rond. Vind de kunstenaar tussen de pakken en we hebben een winnaar.

Ik zet mijn geld op een lange jongen met vlinderdas, die ziet er erg crea uit. Of hij is de plus1 en de ­winnaar is de jonge vrouw aan zijn zijde, met hennarood haar en een feestelijke broekpakjurk.

Precies. Daarop moet ik letten. Wie heeft hier een nieuwe jurk? Of is ongeschoren.

Van Schieveen komt naar me toe om me bij te praten over de winnaar, maar ik wimpel hem beleefd af.

"Vind je de verrassing leuker?"

Zo rol ik, Martijn.

"De ouders zijn ook gekomen!"

Ik moet Van Schieveen nu echt gaan ontlopen, want je kijkt toch meteen de kamer rond, en inderdaad: in een hoek staat een stralende moeder - vlak achter de vlinderdas en de jurk. Dit kan nog maar twee kanten op.

Hermitagedirecteur Cathelijne Broers vertelt dat er een vrouwelijke winnaar is die een expositie krijgt en dan rug aan rug komt te hangen met echte Rembrandts. Broers hoopt dat dat niet beperkt, maar juist inspiratie geeft. Ook Saskia Noort komt in haar speech voorbij, maar dat gaat me iets te snel.

Een vrouw dus. De jurk speelt het cool, en ook nergens anders een jonge vrouw met een grijns van oor tot oor.

Curator Danila Cahen geeft het woord aan juryvoorzitter Lex ter Braak: "Hij gaat de winnaar ­bekendmaken, die dus al bekend ís gemaakt."

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Huh? En Ter Braak begint zeer lovend te spreken over Saskia Noor van Imhoff, winnaar van de ABN Amro Kunstprijs 2017.

Inmiddels ben ik de laatste in deze ruimte die geen idee heeft wie de gelukkige is. Ik zie alleen maar jonge vrouwen met pokerface. Het is ook niet zo dat een hoop blikken dezelfde kant uitgaan na weer een compliment uit het juryrapport.

Dáár! Ter Braak heeft het over kwaliteit en eigenheid en rechts van me kijkt een jongeman - ongeschoren - heel even opzij en glimlacht naar de vrouw - keurig colbertje - naast hem. Pas als Ter Braak haar naar voren roept, breekt een stralende lach door.

Op de foto wil ze niet, en vandaag past dat wel.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

null

Wat uitreiking ABN Amro Kunstprijs
Waar Hermitage, Amstel
Wie Saskia Noor van Imhoff, Lex ter Braak, Cathelijne Broers, Danila Cahen
Wanneer donderdag 23 maart, van 11.00 tot 12.00 uur

Drank en spijs *
Sfeer **
Hans moest de wekker zetten

Juryvoorzitter Lex ter Braak (Jan van Eyck Academie) en curator Danila Cahen (ABN Amro) Beeld Schuim
Juryvoorzitter Lex ter Braak (Jan van Eyck Academie) en curator Danila Cahen (ABN Amro)Beeld Schuim
Martine Willemsen (m, Hermitage) en van ABN Amro: Daniel Casalod en Ilona Roolvink. 'Ik roep altijd meteen: dubbele o!' Beeld Schuim
Martine Willemsen (m, Hermitage) en van ABN Amro: Daniel Casalod en Ilona Roolvink. 'Ik roep altijd meteen: dubbele o!'Beeld Schuim
Cathelijne Broers en Martijn van Schieveen van de Hermitage Amsterdam Beeld Schuim
Cathelijne Broers en Martijn van Schieveen van de Hermitage AmsterdamBeeld Schuim
Ook ABN Amro: Yvonne Grijpink en Margriet Heijne Beeld Schuim
Ook ABN Amro: Yvonne Grijpink en Margriet HeijneBeeld Schuim
Lonneke (zus van Saskia), Arnout (geen details), Maurits de Brauw ('Ik ben psychiater aan het worden, dat zie je aan de strik') en kunstenaar Jasper Coppes Beeld Schuim
Lonneke (zus van Saskia), Arnout (geen details), Maurits de Brauw ('Ik ben psychiater aan het worden, dat zie je aan de strik') en kunstenaar Jasper CoppesBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden