Linksbuiten

Ik ben benieuwd welke trainer het zal lukken het weer 1972 te laten worden

Dick Sintenie en Jop van Kempen zijn de Ajaxverslaggevers van Het Parool. Zij schrijven om beurten deze column, die op woensdag verschijnt.

Jop van Kempen. Beeld Het Parool
Jop van Kempen.Beeld Het Parool

Met veel belangstelling lees ik elke maandag de column van Johan Cruijff in De Telegraaf. De mening van Cruijff telt. Hij is de bedenker en hoeder van de ingrijpende sportieve en beleidsmatige veranderingen bij Ajax sinds 2010. Maar met het uitvoeren van zijn ideeën gaat het niet best, schreef Cruijff maandag.

Frank de Boer moet het ontgelden. De trainer hanteert volgens Cruijff al jaren de verkeerde tactiek. Hij heeft het middenveld te weinig opgevuld en om aan te tonen hoe belangrijk dat is, verwijst Cruijff naar zijn eigen tijd als speler. Cruijff memoreert Wim Suurbier, Johan Neeskens, Sjaak Swart, Ruud Krol en Piet Keizer. Hij besluit zijn betoog met de prachtige zin: 'Toch vreemd om te zien hoe de basis van ons denken zo wordt losgelaten.'

Volgens mij zit in die ene zin de kern van de gehele omwenteling bij Ajax. Met de basis van ons denken doelt Cruijff op het Ajax van 1972. Dat is het ijkpunt. Ajax won toen de Europa Cup 1, de Wereldbeker, de landstitel, de Supercup en de KNVB-beker. En zo moet het weer worden. Those were the days, my friend.

Maar het is geen 1972 meer. 1972 ziet over een paar jaar Abraham.
Cruijffs beginsel in 2010 was: Ajax moet weer een Europese topclub worden. Daarin heeft de directie inmiddels een hard hoofd. Waarom zou je er anders naar streven het beste jonge elftal van Europa te worden, zoals de directie beweert? Als je een Europese topclub wilt worden, zeg je toch dat je het beste elftal van Europa wilt worden?

Dat De Boer ervan langs krijgt van Cruijff, is boud gesproken. De trainer die Ajax vier seizoenen achtereen kampioen maakte, zal toch wel iets goed doen? Nee, De Boer laat de basis van ons denken los.

Ik ben benieuwd welke trainer die basis van ons denken wél ten uitvoer kan brengen. Of welke trainer dat wil proberen. En ik ben benieuwd welke trainer het zal lukken het weer 1972 te laten worden.

Wil je reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden