Plus

IJzerwarenhandel De Haan dicht: 'Yuppen klussen niet'

IJzerwarenhandel De Haan in de Gerard Doustraat sluit na 87 jaar de deuren. Klanten wijken uit naar internet en prijsvechters in de buurt. 'Het is niet meer te doen.'

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Het is aan het begin van de middag nog aardig druk in de ijzerhandel in hartje Pijp, die zover kan je kunt kijken volhangt met scharnieren, lijmtangen, plaathaken, stopcontacten, hamers, schroevendraaiers en wat al niet meer. Klanten moeten zelfs even wachten om te worden geholpen. "Als je nu kijkt, zou je niet zeggen dat we dicht moeten, hè?" zegt eigenaar Rob Koning (54).

Toch is dat de treurige realiteit. Het mag nu dan even druk zijn ('je hebt ergens op de dag altijd wel een piek'), er gaan ook uren voorbij dat er haast niemand komt. Die trend werd jaren geleden ingezet, maar de laatste drie jaar ging het wel heel hard.

"Dit is niet vol te houden," zegt Koning, die vorig jaar voor het eerst nadacht over sluiting. In januari hakte hij de knoop definitief door.

Pijnlijk
Een moeilijke beslissing. Koning is opgegroeid met de zaak die hij in 1996 overnam van zijn vader, die er toen 64 jaar had gewerkt. "Het is niet leuk, nee," zegt Koning. Pijnlijk? "Ja, heel erg."

Zijn vaste medewerker Ron Hofman zou volgend jaar vijftig jaar in dienst zijn. Ook hem doet de sluiting veel verdriet. "Ik kwam als 12-jarig jochie binnenlopen voor een bijbaantje en ben nooit meer weggegaan. Ik vind het heel erg jammer dat ik de vijftig dienstjaren niet kan volmaken."

Hofman zag de klandizie de laatste decennia veranderen. "De echte Amsterdammer is vertrokken. De Pijp is een yuppenbuurt geworden en die mensen klussen niet. Ze kunnen het niet, of ze denken dat ze het niet kunnen.

Fietsgebied
Koning ziet de opkomst van internet als het grootste probleem. Mensen komen niet meer naar de winkel, maar bestellen online. "En er zijn in de buurt een paar Actions bijgekomen. Die verkopen ook goedkoop gereedschap. Niet van dezelfde kwaliteit, natuurlijk."

En dan nog het beleid om auto's uit de stad te weren. "De Pijp is één groot fietsgebied. De klanten die met de auto kwamen, zie ik niet meer," zegt Koning. Hofman wijst ook op de bouw van de Noord/Zuidlijn. "We zijn jaren onbereikbaar geweest."

Een van de klanten deze middag is Peter Ladiges (69), meubelmaker van beroep, met een atelier in de buurt. Hij komt al vijftig jaar in de ijzerwarenhandel en vindt het spijtig dat er een einde aan dat tijdperk komt. "Het zijn echt vakmensen, die veel weten. Het assortiment is enorm. Ze hebben de meest onvermoede spullen die je niet snel ergens anders vindt."

Scharnier
Ladiges pakt een scharnier uit een lade. "Kijk, dit zijn paraventscharnieren. Die kunnen twee kanten op slaan. Ik denk dat de meeste bouwmarkten deze niet hebben. Online zal je het vast kunnen bestellen, maar als je net de verkeerde maat hebt, heb je een probleem. Als je het hier koopt, loop je gewoon even terug om het te ruilen."

Volgens Ladiges past het sluiten van de ijzerwarenhandel in de trend dat steeds meer kleine ondernemers in de stad het verliezen van grote ketens. "Hier zal ook wel een toeristenzaak of modewinkel komen."

Koning heeft nog geen idee wat hij na de sluiting gaat doen. Het pand staat in de verkoop. Hofman heeft een nieuwe baan gevonden bij een gelijksoortig bedrijf in Haarlem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden