IJtunnel in zomermaanden weer dicht

Artist impression van het Mr. Visserplein. Links de Mozes en Aäronkerk. Beeld
Artist impression van het Mr. Visserplein. Links de Mozes en Aäronkerk.

AMSTERDAM - Reizigers moeten komende zomer opnieuw rekening houden met ernstige verkeershinder in Amsterdam. Van vrijdag 26 juni tot maandag 24 augustus ligt een deel van de stad, vooral in het gebied rond de IJtunnel, open vanwege grootschalige wegwerkzaamheden.

De IJtunnel zelf wordt - net als vorig jaar - in die periode afgesloten voor verkeer. Alleen openbaar vervoer, taxi's met een tram- en busbaanontheffing, aanvullend openbaar vervoer en de nood- en hulpdiensten mogen dan door de tunnel.

In de IJtunnel zal asbest worden gesaneerd. Dat gebeurt als voorbereiding op de grote renovatie van de tunnel. In de zomers van 2010 en 2011 zal de IJtunnel daarvoor opnieuw dicht moeten.

De gemeente combineert het werk in de tunnel dit jaar opnieuw met andere werkzaamheden. Vorig jaar was de Prins Hendrikkade vanwege onderhoud afgesloten, dit jaar staat de ingrijpende herinrichting van het Mr. Visserplein gepland.

Daar moet de rotonde plaatsmaken voor een tweebaanscorridor van de Weesperstraat naar de Valkenburgerstraat, waardoor de doorstroming op het drukke verkeersplein moet worden verbeterd.

Als gevolg daarvan wordt de Muiderstraat definitief afgesloten voor autoverkeer, en verdwijnt de afslag van de Jodenbreestraat naar de Valkenburgerstraat. Tijdens de werkzaamheden is op het Mr. Visserplein per rijrichting maar één rijbaan beschikbaar. Doorgaand verkeer wordt zo veel mogelijk omgeleid.

Ook aan de noordkant van de IJtunnel zijn werkzaamheden gepland. Tussen de IJtunnel en de Johan van Hasseltweg wordt gewerkt aan de Nieuwe Leeuwarderweg en iets verderop, op de kruising van de Nieuwe Leeuwarderweg en de Nieuwe Purmerweg, moet een dubbele rotonde komen.

Ook metropassagiers ondervinden mogelijk hinder van de werkzaamheden. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek van de commissie-Veerman naar de NZ-lijn wordt dan mogelijk gewerkt rond station Zuid.

Als de werkzaamheden doorgaan zal metro 51 van 6 juli tot en met 23 augustus niet rijden. Lijn 50 rijdt in die periode alleen tussen Isolatorweg en station Zuid. Het GVB zorgt dan voor vervangend vervoer.

De gemeente heeft er bewust voor gekozen om werkzaamheden in de zomer te plannen, omdat er dan aanzienlijk minder verkeer op de weg is. Door verschillende projecten te combineren hoopt de gemeente de verkeershinder tot een minimum te beperken.

De werkzaamheden van dit jaar zijn omvangrijker dan die van vorig jaar, maar toch vreest de gemeente niet voor een grote verkeerschaos in de stad. "Vorig jaar leidde de gelijktijdige aanpak van de IJtunnel en de Prins Hendrikkade ook niet tot grote problemen," zegt Chantal Ridderikhof van de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer.

Toen stonden er alleen de eerste dagen van de werkzaamheden files bij de afsluitingen. Ridderikhof: "Mensen moeten altijd even wennen aan een nieuwe situatie. Daarom beginnen we nu eerder met de voorlichting en zetten we tijdens het werk in en rond de stad ook weer informatieborden neer." (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden