Plus Open

IJsmanschap is de eerste ambachtelijke popsiclebar van Nederland

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. Vandaag in onze dagelijkse rubriek Open: IJsmanschap.

Beeld Roy del Vecchio

Na acht jaar werkzaam te zijn geweest als pensioenconsultant besloot Martijn Doets (34) het roer om te gooien. In de Van Spilbergenstraat opende hij IJsmanschap, de eerste ambachtelijke popsiclebar van Nederland. In de vitrine staan tientallen ijsjes op stokjes keurig in het gelid. Op basis van room of water, met of zonder jasje van chocolade.

"Ik voelde me niet op mijn plek in de pensioenwereld, ik liep stiekem al zeven jaar rond met het idee een ijswinkel te openen." Doets hakte na lang twijfelen de knoop door en vloog naar Italië om cursussen te volgen aan de Gelato University. Daar komen mensen van over de hele wereld naartoe om het vak onder de knie te krijgen. "Ik leerde daar alles over het maken van ijs, van het bereiden tot het verkopen ervan. Het is namelijk nog best ingewikkeld."

Toen Doets een pand leeg zag staan in de Van Spilbergenstraat sloeg hij zijn slag en bouwde het om tot een ijswinkel. In samenwerking met koffiebar Lot Sixty One, die dagelijks zijn eigen koffiebonen brandt, schenkt hij er ook koffie.

Felle kleuren
De winkel doet dan ook eerder denken aan een moderne koffiebar dan aan een ijswinkel; er heerst een ontspannen sfeer en er is veel ruimte. De felle kleuren en schreeuwende letters die je bij een ijswinkel verwacht, zijn achterwege gelaten, net als de bakken schepijs. Doets beseft dat het belangrijk is om zich te onderscheiden. "Amsterdammers hebben er genoeg van dat de stad overspoeld is met ketens van grote ijswinkels. Dat snap ik, IJsmanschap is hier dan ook een reactie op. Al het ijs wordt ambachtelijk gemaakt en we gebruiken geen kunstmatige smaak- en kleurstoffen."

De ijslolly's (vanaf €3) zijn verkrijgbaar in bijzondere smaken, die Doets zelf bedenkt en maakt. "Ik heb een afwisselend assortiment omdat ik constant wil verrassen. Naast ijslolly's in bekende smaken hebben we specials, zoals Fior di Latte met wijn en gepocheerde vijgen (€3,50). Mijn favoriet, en tevens mijn signature, is champagne-framboos met een witte-chocoladetopping (€3,50)."


Ken jij een nieuw tentje? Vertel het ons en stuur een mailtje naar open@parool.nl.

IJsmanschap

Van Spilbergenstraat 2-hs
020-3346145
www.ijsmanschap.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.