In de nederzetting Beloesja Goeba op Nova Zembla zijn er al mensen aangevallen door de ijsberen.

Rusland

IJsberen nemen Russisch eiland over

In de nederzetting Beloesja Goeba op Nova Zembla zijn er al mensen aangevallen door de ijsberen.Beeld -

De autoriteiten van het Noord-Russische eiland Nova Zembla in de Barentszzee hebben de noodtoestand afgekondigd, vanwege een invasie van meer dan vijftig ijsberen.

Afgelopen december begon de populatie ijsberen op de Noordpool dat het vasteland opzoekt, flink toe te nemen. “Maar sinds twee weken zijn het er wel heel veel geworden,” vertelt Michaïl Sjtisov van het Wereldnatuurfonds (WWF) Rusland. “Ze zijn naar Nova Zembla gekomen, doordat iemand daar begonnen is ze te voeden. Bovendien verzamelen ze zich rond vuilnisbelten waar ze eten vinden,” legt Sjtisov uit.

De dieren leven normaal gesproken op het ijs in het Russische poolgebied. Maar mogelijk zoeken ze steeds meer een goed heenkomen vanwege de klimaatverandering. “Normaal eten ze zeehonden. Maar omdat het ijs smelt, hebben ze geen plek meer om te wonen en zich te voeden, daarom klimmen ze nu aan wal. Als ze daar eten vinden, blijven ze.”

Woonblok

De beren zijn meestal niet agressief, zegt Sjtisov. Maar in de nederzetting Beloesja Goeba op Nova Zembla zijn er al mensen aangevallen. Ook dringen ze flat- en kantoorgebouwen binnen en lijken ze totaal niet bang te zijn. Volgens de lokale autoriteiten bevinden zich in de garnizoensplaats constant zes tot tien ijsberen, die het dorp ook niet meer verlaten.

“We hebben talrijke mondelinge en schriftelijke verklaringen ontvangen van burgers en scholen, die eisen dat de veiligheid binnen de gemeente wordt gegarandeerd,” onderbouwt het bestuur van Nova Zembla de beslissing om de noodtoestand uit te roepen.

Op Vkontakte, de Russische tegenhanger van Facebook, circuleren filmpjes met ijsberen die dorpen en wijken binnendringen. Of ze allemaal op Nova Zembla zijn gefilmd, is niet duidelijk. Op een ervan wandelt een poolbeer doodleuk de hal in van een woonblok. Pas als de filmer de trap afkomt, zet het dier het op een lopen.

Waarschuwingsschot

Een andere telefoonopname van afgelopen zaterdag toont hoe een ijsbeer vrolijk in een afvalcontainer iets van zijn gading staat te zoeken. “Kijk, daar tegenover ons huis staat onze witte Misjka (de koosnaam voor een beer in het Russisch, red.). Hij eet uit de afvalcontainer. Op zo’n 20 meter van ons huis,” klinkt de stem van een jonge vrouw die van achter haar raam de ijsbeer staat te filmen.

Er lopen wat mensen voorbij, maar de ijsbeer laat zich niet van de wijs brengen en eet gewoon door. Dan beweegt het dier zich plotseling over de sneeuw naar het flatblok achter hem en steekt hij een kinderspeelplaatsje over. Een toegesnelde agent wordt het nu te gortig en hij verjaagt de ijsbeer met een waarschuwingsschot uit zijn pistool.

IJsberen zijn sinds 1957 beschermd in Rusland en mogen niet geschoten worden. Ook nu willen de Russische autoriteiten op Nova Zembla geen tijdelijke ontheffing van het verbod afgeven. En dus zagen de plaatselijke autoriteiten geen andere mogelijkheid dan de noodtoestand uitroepen.

Extra hekken

De overheidsdiensten plaatsen extra hekken rond scholen en werkplaatsen voor militairen. En omdat de ijsberen zich al niet meer door lawaai laten afschrikken, houdt de politie ook met honden en patrouillewagens een oogje in het zeil.

“Mensen zijn bang om hun huizen te verlaten, hun dagelijkse activiteiten worden verstoord, ouders zijn bang om hun kinderen naar school en kleuterscholen te laten gaan,” meldt plaatsvervangend hoofd Aleksandr Minajev van het Gemeentelijke onderwijsinstituut op Nova Zembla.

WWF-deskundige Sjtisov meldt dat er nu een onderzoeksteam van Russische wetenschappers onderweg is naar Nova Zembla om te bekijken hoe ze een oplossing kunnen verzinnen voor het probleem met de ijsberen. “Dat lijkt me vrij eenvoudig,” zegt Sjtisov. “Gewoon ophouden met voeren, dan gaan ze vanzelf wel verder.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden