'IJs kan dikker gemaakt worden met blokjes CO2'
Om zwakke plekken in het ijs te verstevigen, kan gebruik gemaakt worden van blokjes CO2. Daarmee groeit het ijs in recordtempo aan. Meteoroloog aan de Universiteit Wageningen. Bert Heusinkveld.
Volgens Bert Heusinkveld, meteoroloog aan de Universiteit Wageningen, kan CO2, dat in blokjes verkrijgbaar is, uitkomst bieden. Op Radio 1 vertelde hij vandaag: 'Ik heb een frame neergelegd met een oppervlakte van ongeveer een meter op een plek waar het ijs 11 centimeter dik was. Daarin heb ik de blokjes CO2 gestort en afgedekt met een deken. Die CO2 gaat verdampen. Dat gaat over van vaste stof naar damp, waarbij warmte wordt onttrokken aan het ijs.' Een uur later, vertelt Heusinkveld, was het ijs 2 centimeter dikker.
Of het gebruik van CO2 ook werkt op heel grote oppervlakten als meren, is niet getest. Bovendien is het de vraag of ingrepen als deze nog wel onder de noemer natuurijs vallen. 'Het kan een legitieme oplossing zijn bij kwetsbare punten, zoals onder bruggen', meent Heusinkveld.
Een andere veel gesuggereerde methode om het ijs te laten toenemen in dikte is het te besproeien. Maar dat blijft een lastige methode, meent Heusinkveld: 'Eén scheurtje en het water gaat zich verplaatsen onder het ijs. En dat wil je net niet hebben, want het water is warmer dan het ijs.'