IJburgers vertikken het om te rijden naar Maxis

Het rommelt nog steeds om de afsluiting van de Nuonweg tussen IJburg en de Maxis in Muiden. Donderdag stonden het winkelcentrum en de gemeente Diemen weer voor de rechter.

De Overdiemerweg in 2014 Beeld Jean-Pierre Jans

Even lijken de afgelopen drie uur voor niets te zijn geweest. Advocaat Jeroen Heuving stelt tegen het einde van de zitting voor de zaak tegen een verkeersbesluit van Diemen te bevriezen.

"Er zijn nu gesprekken gaande die tot een oplossing kunnen leiden," zegt Heuving, die deze woensdagochtend winkelcentrum Maxis verdedigt. Hij doelt op de uitkomst van een haalbaarheidsonderzoek van de gemeente Amsterdam om de Overdiemerweg ofwel Nuonweg toch open te houden.

De snelste weg
Al sinds 2014 zorgt deze weg voor commotie. Tot 2014 was de Nuonweg de snelste weg van IJburg naar Muiden, of beter gezegd: naar het onder IJburgers populaire winkelcentrum Maxis.

IJburgers willen volgens advocaat Heuving niet omrijden voor hun booschappen. "Sterker nog, ze vertikken het." Volgens Heuving loopt Maxis nu jaarlijks veertien miljoen euro omzet mis, doordat IJburgers door de sluiting van de Nuonweg hun boodschappen elders doen.

"Er is altijd sprake geweest van een tijdelijke openstelling," zegt jurist Danny Walraven van de gemeente Diemen. "Officieel is de weg eigendom van Nuon en totaal niet gebouwd op de hoeveelheid verkeer die erover rijdt."

Omdat op IJburg een echt winkelcentrum ontbreekt, zochten bewoners vanaf het begin voor hun dagelijkse boodschappen hun heil in de Maxis.

Walraven: "De hekken die de Nuonweg van de openbare weg scheidden werden steeds weggehaald door bewoners, die massaal illegaal over de weg reden, op weg naar het winkelcentrum."

Daarom besloten Nuon en gemeente Diemen in 2010 de weg formeel te openen, totdat in 2014 de Oostelijke Ontsluitingsweg IJburg (OOIJ) werd geopend. Deze weg verbindt ­IJburg weliswaar beter met de A1, maar zorgt voor een omweg van ruim vijftien kilometer naar het winkelcentrum.

Sluipverkeer
Jurist Walraven van de gemeente Diemen reageert laconiek op de claim dat haar gemeente in het verkeersbesluit onvoldoende rekening heeft gehouden met de schade die het winkelcentrum zou lijden: "Je kunt ook zeggen dat Maxis vier jaar heeft geprofiteerd van de tijdelijke openstelling van de weg."

Uit het haalbaarheidsonderzoek van de gemeente Amsterdam bleek vorige week dat het door Diemen gevreesde sluipverkeer zou meevallen. De weg kan met een aantal investeringen geschikt worden gemaakt voor intensiever verkeer. De eigenaar van Maxis wil hieraan ook meebetalen.

"Deze ontwikkelingen kunnen tot een oplossing leiden," zegt adocaat Heuving. "Dat zou een hoop administratieve rompslomp schelen."

De gemeente Amsterdam en de gemeente Diemen vinden dat dit voor te veel oponthoud zorgt, reden voor rechter Fernig om de zaak te laten doorgaan. Uitspraak op 28 juli.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden