IJburgers moeten voortaan toch omrijden naar Maxis

De gemeente Diemen mocht de Nuonweg ofwel Overdiemerweg afsluiten, heeft de rechtbank vrijdag bepaald. De afsluiting betekent een omweg van 15 kilometer voor de IJburgers naar winkelcentrum Maxis in Muiden.

De Nuonweg, of Overdiemerweg, vlak voor de sluiting in 2014Beeld Jean-Pierre Jans

Al sinds de weg gesloten werd, zorgt de Nuonweg voor commotie. Tot 2014 was het de snelste weg van IJburg naar Muiden, of beter gezegd: naar het onder IJburgers populaire winkelcentrum Maxis.

Diemen wil dat de weg afgesloten blijft omdat de gemeente bang is voor sluipverkeer. Bovendien was er altijd sprake van een tijdelijke openstelling. "Officieel is de weg eigendom van Nuon en totaal niet gebouwd op de hoeveelheid verkeer die erover rijdt," volgens jurist Danny Walraven van de gemeente Diemen tijdens de rechtszaak in juni." Maar de bewoners haalden steeds de hekken weg en reden massaal illegaal over weg.

Omweg
Daarom besloten Nuon en gemeente Diemen in 2010 de weg formeel te openen, totdat in 2014 de Oostelijke Ontsluitingsweg IJburg (OOIJ) werd geopend. Deze weg verbindt ­IJburg weliswaar beter met de A1, maar zorgt voor een omweg van ruim vijftien kilometer naar het winkelcentrum.

Volgens advocaat Jeroen Heuving willen IJburgers niet omrijden voor hun booschappen. "Sterker nog, ze vertikken het." Volgens Heuving loopt Maxis nu jaarlijks veertien miljoen euro omzet mis, omdat IJburgers hun boodschappen elders doen.

Verkeersveiligheid
De uitspraak van de rechter betekent dat de eigenaren van de Maxis ongelijk hebben gekregen. Volgens de rechtbank zijn hun belangen door de gemeente voldoende meegewogen, maar was de verkeersveiligheid belangrijker.

De gemeente heeft goed gemotiveerd dat het open blijven van de weg zal leiden tot sluipverkeer. Bovendien was het vanaf het begin duidelijk dat de openstelling van de weg tijdelijk zou zijn, zodat de eigenaren ervan uit konden gaan dat de situatie zou veranderen, aldus de rechtbank.

Profijt
Jurist Walraven van de gemeente Diemen reageerde eerder al laconiek op de claim dat de gemeente in het verkeersbesluit onvoldoende rekening heeft gehouden met de schade die het winkelcentrum zou lijden: "Je kunt ook zeggen dat Maxis vier jaar heeft geprofiteerd van de tijdelijke openstelling van de weg."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden