IJburg zonder Cruyff Court

IJburg is de enige plek in Nederland waar een Johan Cruyff Court definitief verdwijnt omdat de omwonenden er niet op zitten te wachten.

Joost Zonneveld
Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

Honderdtachtig Cruyff Courts zijn er inmiddels in Nederland en volgens Ilja van Holsteijn, manager van de gelijknamigestichting stichting, is het de eerste keer dat een veldje wordt opgedoekt.

'Meestal zijn problemen met extra toezicht of met een paar goede gesprekken wel op te lossen, hier is dat niet gelukt.'

Volgens Van Holsteijn is het court op IJburg aan zijn eigen succes ten onder gegaan. 'De jongeren vonden het fantastisch, juist omdat op IJburg te weinig voor hen te doen was. Maar omwonenden waren daar niet blij mee. Buurtbewoners kwamen tegenover elkaar te staan. En dat wil niemand natuurlijk.'

Het kunstgrasveld, dat het stadsdeel een ton heeft gekost, werd in september 2009 geopend in het Ed Pelsterpark. Twee jaar later was het niet meer houdbaar. In samenspraak met omwonenden is in het park inmiddels een kleiner voetbalveld aangelegd.

Nieuwe locatie
Intussen heeft stadsdeelbestuurder Lieke Thesingh gezocht naar een nieuwe plek voor het Cruyff Court. Daar kwam na onderzoek alleen het Proefeilandpark Steigereiland Noord voor in aanmerking.

Thesingh schrijft nu aan de deelraad dat omwonenden ook daar in eenenquêtehebben aangegeven geen Cruyff Court te willen. Zij zijn tevreden met het bestaande, kleinere voetbalveld voor de jeugd.

De eerdere problemen rond het Ed Pelsterpark spelen daarbij een rol.
Van Holsteijn vindt het jammer dat het niet gelukt is een nieuwe plek te vinden. 'Misschien dat er ooit nog een mogelijkheid komt voor een Cruyff Court op IJburg, maar dat kan alleen als buurtbewoners dat ook graag willen.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden