IJburg vreest 'witte vlucht'

Volgens de politie is de criminaliteit op IJburg vergelijkbaar met die in een gemeente als Uithoorn. Foto ANP/Rick Nederstigt Beeld
Volgens de politie is de criminaliteit op IJburg vergelijkbaar met die in een gemeente als Uithoorn. Foto ANP/Rick Nederstigt

AMSTERDAM - Er dreigt een 'witte vlucht' van IJburg. Steeds meer bewoners zijn ontevreden over de leefbaarheid van de nieuwe wijk. Wethouder Dennis Straat van het stadsdeel: "Ik krijg signalen van mensen die willen verhuizen. Ze hadden een andere voorstelling van IJburg."

De klachten gaan over overlast door jongeren, inbraken, bedreigingen en geweld. Stadsdeel Zeeburg, politie en jongerenwerkers zijn op de hoogte van de onvrede en doen er alles aan het tij te keren. Vier straatcoaches zijn aangesteld om de overlast op IJburg, inmiddels 12.000 bewoners, aan te pakken. Ook is onlangs een politiepost geopend. Straat: "Naast het gevoel van onveiligheid zijn er klachten over het gebrek aan kinderopvang, scholen en de files op de IJburglaan."

Straat is in gesprek met woningcorporaties over de overlast en met de dienst Wonen over de toewijzing van woningen. Hij neemt de klachten zo serieus dat het hele stadsdeelbestuur bij een buurtbijeenkomst op 16 maart aanwezig zal zijn. "We hebben geleerd van de eerste fase van IJburg. Het gemengde wonen gaan we op de vier eilanden anders doen. Je kunt niet mensen van allerlei achtergronden achter één portiekdeur stoppen."

Volgens de politie is de criminaliteit op IJburg vergelijkbaar met die in een gemeente als Uithoorn. (FRANS BOSMAN en HANNELOES PEN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden