IJburg terug in de tijd met een geluidswandeling

Met een geluidswandeling over IJburg gaan deelnemers komend weekend zeven jaar terug in de tijd. Daarbij beluisteren ze een audiotour uit 2009, een van de vijftien tours gemaakt door Soundtrackcity. "Het is inmiddels een tijdsdocument geworden."

Sophie van Oostvoorn
null Beeld Soundtrackcity
Beeld Soundtrackcity

Zondag 22 mei organiseert Soundtrackcity in samenwerking met de OBA een gezamenlijke wandeltocht met een audiotour uit 2009. "Verschillende bewoners vertelden over het nieuwe gebied: wat ze mooi vonden en wat ze nog misten in hun nieuwe wijk," zegt Michiel Huijsman, een van de initiatiefnemers.

Bij de tour zijn ook een aantal bewoners aanwezig die meewerkten aan de audiotour van IJburg die in 2009 werd gemaakt. Na afloop is in de OBA op IJburg ruimte om te praten over de toekomst van IJburg en hoe het zich tot nu toe heeft ontwikkeld.

Andere invalshoeken
"De meeste audiotours die mensen doen door steden of musea zijn een beetje praatje bij het plaatje," zegt Huijsman. Bij Soundtrackcity zeggen ze de geluidswandeling als kunstvorm te ontwikkelen. "Dat houdt in dat deze audiotours door kunstenaars worden gemaakt, de ene keer door een componist dan weer door een theatermaker. Ook wordt gebruik gemaakt van archiefmateriaal, muziek, omgevingsgeluiden en de stem van een gids."

In totaal kunnen liefhebbers zo'n vijftien wandelingen in de stad doen, mét koptelefoon op of oortjes in. Zo zijn er ook wandelingen door de Staatsliedenbuurt, het Oostelijk Havengebied, Osdorp en over de Zuidas. Voor vijf of tien euro kun je een audiotour kopen op de website.

Zondag 22 mei om 14:30 uur, vertrekpunt OBA IJburg (Diemerparklaan 79) en vrijdag 17 juni om 16:30 uur, vertrekpunt OBA Cinétol (Tolstraat 160). Deelnemers moeten zich opgeven via de OBA in kwestie en deelname kost € 12,50.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden