IJburg krijgt Flexbieb

Op 10 april opent de zogeheten FlexBieb in IJburg haar deuren. Stadsdeelwethouder Jeroen van Spijk zal bij de opening aanwezig zijn. De bibliotheek aan de Talbotstraat 46 moet een plek worden waar inwoners van IJburg samenkomen om boeken te lezen of te lenen.

Lucia van den Brink
Het ontwerp van de Flexbieb Beeld Janine Jansen/HOTPOT en Brunklaus Amsterdam
Het ontwerp van de FlexbiebBeeld Janine Jansen/HOTPOT en Brunklaus Amsterdam

IJburg telt op dit moment te weinig bewoners voor een 'echte' bibliotheek. 'Een algemene bibliotheek is er daarom niet op het IJburg', vertelt initiator Joris Vermeulen, 'en het is voor bewoners niet handig om helemaal naar de OBA te gaan. Voor ouderen en kinderen is het te ver weg. Daarnaast heb je al gauw een boete te pakken als je je boeken vergeet terug te brengen, omdat je niet in de buurt bent.'

Om van de bieb gebruik te maken, moet je eerst lid worden voor 10 euro. De mooi ingerichte leeszaal heeft gratis wifi. Tegen een laag bedrag kunnen leden een kopje koffie of thee krijgen en printeruitdraaien of kopieën maken. 'Het moet zeker geen doe-maar-wat bibliotheek worden, we willen echt een goede bibliotheek tot stand brengen., zegt Vermeulen.

De bieb heeft veel te danken aan de vele vrijwilligers die boeken hebben verzameld en hebben ingevoerd in het systeem. Vanaf de opening is de catalogus online beschikbaar op halloijburg.nl. Als gebruiker van de bieb kan je dan eerst in de catalogus kijken of het boek dat je zoekt aanwezig is.

Mensen die boeken over hebben, kunnen deze aan de bibliotheek doneren. De Volkskrant schonk bijvoorbeeld een boekenset 'Verboden boeken'. Verder is de Flexbieb nog op zoek naar tijdschriften en meubilair, zo is te lezen op de Facebookpagina.

Het initiatief wordt gesteund door De Key, die de ruimte voor een vriendelijke prijs verhuurt, en door corporaties De Alliantie en Ymere. De bibliotheek mag voor onbepaalde tijd in de ruimte zitten, laat Vermeulen weten. 'Mocht er toch een OBA komen, dan moet de FlexBieb daar ruimte voor maken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden