IJburg 'het perfecte terrein' voor skaters

Jonge skateboarders testten vrijdag het verse beton bij de opening van het nieuwe skatepark in IJburg. Nou ja, testen: "We klimmen al twee weken onder het hek door!"

door: Nouschka van der Meijden
Het skatepark werd vrijdag officieel geopend. Beeld Charlotte Odijk
Het skatepark werd vrijdag officieel geopend.Beeld Charlotte Odijk

Langs de Bert Haanstrakade komen ze aangerold. Jonge skatertjes op weg naar het nieuwe skatepark vlak voor Blijburg. Papa's en mama's fietsen ernaast. En geven bij wind tegen even een duwtje in de rug.

Het skatepark werd vrijdag officieel geopend met een demonstratie van een skateteam, een wedstrijd voor de jeugd en gratis chips en cola. Het park werd bedacht door de bewoners van het eiland. Lokale skaters hielpen bij het ontwerp.

Tijdelijk
"Op IJburg wonen 4000 kinderen," zegt initiatiefnemer Machteld Wentzel, "en die worden groot. Als je een stadsdeel uit de grond stampt, dan horen daar voorzieningen bij."

Officieel is het park tijdelijk. Totdat de gemeente de ruimte nodig heeft voor woningbouw. "Maar op IJburg is tijdelijk tien jaar," zegt Wentzel. Drie jaar lang probeerden de bewoners het idee via sponsoren en crowdfundingacties van de grond te krijgen, uiteindelijk sprong de gemeente bij.

Deze vrijdagmiddag geeft stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel dan ook rijkelijk toe dat zijn voornaamste bijdrage het zetten van zijn handtekening was. "Dit is niet het verdienste van het stadsdeel, maar van de bewoners," zegt Manuel. "Zij hebben duidelijk aan de gemeente laten weten wat de kinderen hier nodig hebben."

Blauwe plekken
Om deze woorden kracht bij te zetten mogen Wentzel en haar mede-initiator Roberto Cantino hun handen in vers rood cement naast de baan drukken. Het is het enige officiële moment van de middag, maar de meeste kinderen hebben er geen oog voor. Zij vliegen over de ramps en roetsjen langs de rails. De eerste blauwen plekken zijn in de maak.

Het skatepark ligt aan de zogenoemde sportstrip van IJburg. Vanaf de baan zie je de windmolens in het water, maar ook jongerencentrum IJtopia, de surfclub en een kunstgras voetbalveld. Ook deze plekken kwamen er grotendeels via bewonersinitiatieven.

Twee weken
"Er zouden nog meer parken moeten komen," zegt Ole (14) terwijl hij zijn board tegen de borst drukt. "Anders komt straks iedereen hier naartoe. Terwijl wij alle moeite hebben gedaan." Ole en zijn vrienden hadden niet het geduld om tot vrijdag te wachten. "We klimmen al twee weken onder het hek door," roept zijn buurman.

Met het vele beton, de trappen en lange straten is IJburg een droom voor elke skater. "Nadat Skatepark Amsterdam sloot bleef er niet veel meer over," zegt Cantino, die zelf een online skateshop runt. "De jongens vonden hier het perfecte terrein, maar de buurt was minder blij."

Politie en straatcoaches moesten er soms aan te pas komen. Trots kijkt Cantino nu naar het resultaat. "Ik weet niet wie u bent," zegt een buurtbewoner met een step onder haar arm en een dochter aan haar hand. "Maar ik weet wel dat het uw droom was. Bedankt. Met dit soort initiatieven maken we IJburg tot iets."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden