IJburg College wist wél van afpersing scholieren

Het IJburg College wist vorig schooljaar wel degelijk af van de ernstige afpersingspraktijken, mishandelingen en doodsbedreigingen door vier leerlingen. De vader van slachtoffer Thijs heeft de zaak vorig jaar meermaals bij de school aangekaart.

Het IJburg College Beeld Floris Lok
Het IJburg CollegeBeeld Floris Lok

Vrijdag ontkende de school nog dat zij op de hoogte was van de omvang van de affaire, maar sprak van twee incidenten. De moeder van een ander slachtoffer, 'Nathan', is woedend over de in haar ogen lakse houding van de school en kennelijke ontkenningen. 'Ik heb mailcorrespondentie van 1 oktober waarin de deelschoolleider Vincent Uden letterlijk schrijft dat hij samen met Lou Brouwers, directeur van de school, maatregelen zal opleggen en uitvoeren,' zegt ze.

De veertienjarige Nathan werd tussen half september en eind september door medeleerlingen van veertien, vijftien en zestien jaar bedreigd, mishandeld, afgeperst en beroofd. Toen Nathan dit eind september aan zijn moeder vertelde, toog zij meteen naar school en sprak zij met de deelschoolleider en Nathans mentor.

'Chillen en geld maken'
'Wij dachten dat het opgelost zou worden en deden aangifte,' zegt Nathans moeder. Nathan vertelt in zijn aangifte hoe het is gegaan. De jongens vroegen hem eerst of hij wilde 'chillen en geld maken'. Hij weigerde en werd daarop in zijn rug getrapt. Ze eisten vervolgens driehonderd euro van hem. 'Dit was een boete, zeiden ze, omdat ik met de verkeerde vrienden omging,' zegt Nathan in de aangifte.

Nathan vertelde het aanvankelijk aan niemand. 'Ook niet aan mijn moeder, want ik was bang dat ze verdrietig zou worden.' De jongens lieten hem niet meer los. Hij werd in de schoolpauzes geslagen op zijn kaak en in zijn maag. Nadat ze zijn iPhone hadden afgepakt, wilden ze dat Nathan de telefoon van een vriend stal, wat hij weigerde.

Veiligheid
Na het eerste bezoek, eind september, togen zijn ouders op 2 oktober voor de tweede keer naar school, dit maal op verzoek van het IJburg College. 'Nathan kon beter naar een andere school gaan, zeiden ze. Ze konden zijn veiligheid niet garanderen. Wij waren verbouwereerd. Hij was toch slachtoffer en geen dader? Hij heeft nooit leerlingen lastiggevallen.'

De ouders bespraken de situatie een dag later met de directeur. 'Hij dacht: als Nathan van school is, zijn we van het probleem af,' zegt Nathans moeder. 'We zijn trouwens niet één keer door de schoolagent gebeld die sinds dit schooljaar op school zit.'

Trap na
De ouders van Nathan hakten de knoop door en haalden hun zoon van school. Nathans moeder is boos dat directeur Lou Brouwers nu loopt 'te draaien en te liegen'. 'Hij was totaal op de hoogte van de afpersingspraktijken. Hij zegt nu dat het lijntje tussen de dader en het slachtoffer heel dun is. Nathan zou erbij willen horen. Hij geeft ons gewoon een trap na.'

Nathan zat inmiddels thuis en ging niet meer naar school. Uden mailde haar dat hij het beter vond de leerplichtambtenaar er maar even buiten te laten. Verder verzocht Uden de ouders die naar de pers wilden stappen, de afpersing niet naar buiten te brengen. 'Als er gedreigd wordt de media op te zoeken, is er een station gepasseerd. Dan heeft de samenwerking een andere lading gekregen, eentje die ik niet wenselijk vind,' mailt Uden.

Niet gedraaid
Volgens Brouwers heeft hij niet gedraaid en gelogen. 'We wisten niet dat de afpersing al een jaar gaande was, maar hoorden pas eind september over twee incidenten. We hebben toen meteen actie ondernomen en de mogelijke daders geschorst.'

De PvdA heeft inmiddels raadsvragen gesteld over de afpersingspraktijken. De partij wil weten of het college bereid is een breder onderzoek te starten naar de veiligheid op scholen in de stad en de wijze waarop die kan worden verbeterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden