IJburg 10 dagen in teken van kunst, muziek en theater

Het kunstproject 'IJburg voor de wind' start komende donderdag. De wijk staat tien dagen lang in het teken van kunst, muziek en theater. Zoveel mogelijk IJburgers werken samen rond één thema: de op IJburg aanwezige wind.

Charlotte Knobben
In de voorstelling 'de Nieuweling' van jeugdtheaterschool TIJ gaan de kinderen met de Nieuweling opzoek naar het nut van onze gewoontes en regels. Beeld -
In de voorstelling 'de Nieuweling' van jeugdtheaterschool TIJ gaan de kinderen met de Nieuweling opzoek naar het nut van onze gewoontes en regels.Beeld -

Nieuw Amstelrade, een instelling voor mensen met lichamelijke beperkingen, organiseerde eind 2014 'het etalageproject': alle etalages op de IJburglaan waren een maand lang bezet met kunstwerken, muziek en theateruitvoeringen. Dit werd uitsluitend verzorgd door hun cliënten.

"IJburg Voor De Wind is hier een vervolg op. De opzet is dit jaar uitgebreider: niet alleen onze cliënten, maar allerlei IJburgers verzorgen onderdelen van het programma," aldus initiatiefneemster Simone Le Noble. "Het gaat namelijk om de kunst, niet om de conditie van de kunstenaar."

Het waait altijd
Winkels stellen opnieuw hun etalage beschikbaar, maar ook openbare instellingen als de OBA, de Flexbieb, het IJburg College, de Jeugdtheaterschool, Stadsdeel Oost, Hogeschool van Amsterdam en zelfstandige ondernemingen organiseren activiteiten.

Het thema wind ("Het waait namelijk altijd op IJburg") wordt door de kunstenaars, instellingen en ondernemingen verschillend geïnterpreteerd: zo heeft Christiaan Veldhuis voor zijn kunstwerk alles gebruikt wat de wind meebrengt (komende donderdag te zien in de etalage van de Etos in IJburg), organiseert de Flexbieb een speurtocht tussen boeken over de wind en in de voorstelling 'De Nieuweling' beginnen kinderen samen met de 'aangewaaide nieuweling' een zoektocht.

Het hele programma vind je hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden