IGZ gaat praten over zorg rond levenseinde

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat met verschillende zorgkoepels praten over verantwoorde zorg rond het levenseinde. Aanleiding is de commotie die ontstond nadat een huisarts uit Tuitjenhorn zelfmoord pleegde toen de IGZ hem op non-actief stelde na een door hem uitgevoerde euthanasie. Dat maakte de IGZ dinsdag bekend.

null Beeld anp
Beeld anp

De inspectie gaat met zorgorganisaties LHV, KNMG, VHN, Scenartsen, NHG en KNMP om de tafel zitten. 'De inspectie wil duidelijkheid geven over haar afwegingen en werkwijze in het toezicht op verantwoorde zorg aan terminaal zieke patiënten', schrijft de IGZ op de website.

Strafrechtelijk onderzoek
Naar de huisarts in kwestie werd door het Openbaar Ministerie bovendien strafrechtelijk onderzoek gedaan. De huisarts pleegde niet lang nadat hij op non-actief was gesteld zelfmoord. De IGZ kijkt nog of het onderzoek naar de gang van zaken in Tuitjenhorn moet worden voortgezet en hoe dat eventueel moet gebeuren.

Huisartsenvereniging LHV gaf eerder op dinsdag aan dat ze openheid van zaken wil over het besluit van de IGZ. De inspectie 'begrijpt dat artsen duidelijkheid willen en onderschrijft het belang van transparantie', maar geeft ook aan dat van 'een toezichthouder ook zorgvuldigheid verwacht mag worden'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden