'Iets van prostitutie gaande' in appartementen Houtmankade

In de appartementen op de Houtmankade die dinsdag zijn bezocht door de politie, zitten of zaten vrouwen uit allerlei windstreken, met bedrijven als Anita Massage, Beauty Massage DJ en G.Y. Relax.

Beeld van de politieactie op de HoutmankadeBeeld .

Verschillende buurtbewoners hadden al enige tijd in de gaten wat er gaande was.

Uit de Kamer van Koophandel blijkt dat de eigenaressen van de op de Houtmankade geregistreerde massagebedrijven en 'eenmanszaken in persoonlijke dienstverlening' uit diverse landen afkomstig zijn, onder meer Bulgarije, Dominicaanse Republiek, Curaçao, Ecuador en Albanië.

Een van de bewoners uit de doorzochte panden zag na de inval bordeelstoelen bij het vuilnis staan.

"Ik keek daar niet van op. Ik heb mijn ogen niet in mijn broekzak zitten. Dat er iets met prostitutie gaande was, dacht ik allang," zegt de man, die liever niet met zijn naam in Het Parool wil.

Grada Peskens, die een paar huizen verder woont, hoorde van een buurman dat er 'vrouwen van lichte zeden en drugshandel' in het pand zaten.

"Er staan altijd grote auto's voor de deur. Zij staan er enige tijd en vertrekken dan weer. Er is een enorme toeloop."

Er wonen opvallend veel vrouwen in de betreffende woningen, zegt ze. "Flink opgemaakt en hooggehakt. Niet de doorsnee vrouw die je hier op de kade tegenkomt."

Bewonerssamenstelling
De politie doorzocht dinsdag veertig woningen op de Houtmankade 87, 89 en 91. De woningen kwamen naar voren vanwege de 'bijzondere bewonerssamenstelling'.

Er werden diverse signalen van woonfraude, witwassen, identiteitsfraude en drugshandel geconstateerd.

Drie personen zijn tijdens de actie aangehouden op verdenking van witwassen. Nog eens vier mensen zijn aangehouden vanwege een kleine hoeveelheid harddrugs.

Daarnaast is een aantal woningen bezocht om te controleren of de woonvoorschriften werden nageleefd.

In twaalf gevallen hadden de bewoners geen huisvestingsvergunning voor een particuliere sociale huurwoning. Zij kregen een dwangsom van 6500 euro opgelegd.

Een dertiende persoon werd een dwangsom opgelegd van 20.500 euro vanwege het illegaal gebruiken van de woning voor shortstay, het verhuren van een vrijesectorhuurwoning voor een korte periode.

Straat afgezet
Voor de actie, die duurde tot in de middag, was een deel van de straat afgezet met hekken. Een Italiaanse bewoner van het pand, die niet bij naam wil worden genoemd, werd ook van zijn bed gelicht. "Ik schrok me dood, ineens stond de politie aan mijn bed."

Van criminele activiteiten in het doorgelichte pand was hem niets bekend.

Dat geldt ook voor de Curaçaose eigenaresse van het voormalige Beauty Massage DJ, die eveneens werd onderzocht. "Ik bemoei me niet met die andere meiden. Ik woon hier alleen, ik werkte elders."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden