Opinie

'Iets 'organisch' ontwikkelen? Bouw woningen op het Marineterrein!'

De plannen voor het Marine Etablissement in het centrum van Amsterdam gaan niet veel verder dan tijdelijk gebruik, terwijl het uitermate geschikt is voor woningen, schrijft Jannes van Loon in een opiniestuk.

Jannes van Loon
Het Rijk en de gemeente Amsterdam gaan het marineterrein op Kattenburg ontwikkelen tot een gebied voor recreatie, werken en wonen. Beeld Het Parool/Mats van Soolingen
Het Rijk en de gemeente Amsterdam gaan het marineterrein op Kattenburg ontwikkelen tot een gebied voor recreatie, werken en wonen.Beeld Het Parool/Mats van Soolingen

In Het Parool van 8 november krijgt projectdirecteur Liesbeth Jansen van het Rijksvastgoedbedrijf alle ruimte om haar ideeën voor het Marineterrein te presenteren. De ideeën voor deze dertig hectare centraal Amsterdam die 360 jaar bezet zijn geweest door het leger zijn vooral om wat te experimenteren met startende ondernemers, instituten weg te lokken uit andere plaatsen in Amsterdam en iets te doen met het maritieme karakter. Hiervoor is een convenant gesloten met de gemeente om het gebied de komende vijftien jaar 'organisch' te gaan ontwikkelen.

Tijdens het praktijkcongres Gebiedsontwikkeling Nieuwe Stijl eerder dit jaar gaf Jansen aan liever tijdelijke oplossingen te zoeken, omdat duurzame vastgoedontwikkelingen te ingewikkeld zouden zijn. Maar een grondige analyse van het gebied, de nabije omgeving en de noden van de stad ontbreekt volledig. Hierdoor wordt voorbijgegaan aan de Amsterdamse woningnood. Ook wordt de opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, namelijk overtollig vastgoed op een financieel en maatschappelijk verantwoorde wijze afstoten, genegeerd.

Het Rijksvastgoedbedrijf is de grootste vastgoedeigenaar van Nederland. De missie van deze organisatie is door minister Stef Blok helder geformuleerd. Centraal in dit beleid staan een nauwe samenwerking met lokale overheden en marktconform handelen. Dit levert niet alleen direct geld op, ook is het een structurele bezuiniging. Het exploiteren van vastgoed is immers een dure aangelegenheid.

Ver onder de markthuren
Tot zover de papieren realiteit. In werkelijkheid lijkt binnen het Rijksvastgoedbedrijf een gevoel te leven dat de huidige biedingen op vastgoed te laag zijn. Dat dit mede wordt veroorzaakt doordat door verschillende overheidsorganisaties sinds eind jaren negentig veel te veel vastgoed is geproduceerd, wordt hierbij liever buiten beschouwing gelaten. Vanwege deze te laag geachte biedingen besluit het Rijksvastgoedbedrijf steeds vaker gebieden zelf te herontwikkelen. Bijvoorbeeld via 'tijdelijke' huren die ver onder de markthuren liggen, of het 'strategisch inzetten' van belastinggeld om een gebied 'organisch' te ontwikkelen.

Er wordt nog steeds gehoopt dat in de toekomst alles beter zal zijn en (buitenlandse) investeerders massaal naar www.biedboek.nl zullen surfen om op rijksgebouwen en terreintjes te bieden.

Echter, wanneer we naar het marineterrein in hartje Amsterdam kijken is het volstrekt ridicuul dat de gemeente en het rijk hebben besloten dit gebied de komende vijftien jaar 'organisch' te gaan ontwikkelen. Dit betekent dat minimaal vijftien jaar een onbekend aantal ambtenaren in de weer is met warrige plannen over het inspireren van jonge ondernemers, het neerzetten van picknicktafels en het weglokken van instituten uit andere delen van de stad.

Vraag naar woonruimte
Dat terwijl algemeen bekend is dat er een gigantische vraag naar woonruimte in het Amsterdamse centrum is. Nieuwe woningen met een huur van zevenhonderd tot duizend euro per maand zijn het segment waarin Nederlandse pensioenfondsen graag investeren. Ook staat er een grote groep (internationale) investeerders te springen om op zo'n centrale plek in de stad eventueel ook in andere vastgoedsegmenten te investeren.

Waarom dan niet een mooie structuurvisie schrijven voor het gebied, inclusief een mooi groenplan, bouwhoogten vaststellen en het gebied in delen veilen? Op die manier slaan Amsterdam en het rijk twee vliegen in één klap: Amsterdam kan duizenden nieuwe stedelingen verwelkomen die al jaren staan te trappelen om in het centrum te wonen, het Rijksvastgoedbedrijf kan eindelijk eens marktconform - en niet marktverstorend - handelen en zorgen voor een plusje op de rijksbegroting.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

null Beeld Eigen foto
Beeld Eigen foto

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden