Iets meer inschrijvingen universiteiten

Het totaal aantal inschrijvingen aan universitaire opleidingen is dit jaar met ongeveer anderhalf procent gestegen tot circa 257.000 studenten.

Vooral de sectoren techniek en natuur zijn populair. Beeld anp
Vooral de sectoren techniek en natuur zijn populair.Beeld anp

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse universiteiten. Vooral de sectoren techniek en natuur zijn populair, met respectievelijk 11 en 9 procent meer inschrijvingen. Ook breder samengestelde opleidingen zoals Liberal Arts & Sciences (plus 10 procent) doen het goed. Taal & cultuur (min 6 procent), gezondheid (min 5 procent) en gedrag & maatschappij (eveneens min 5 procent) zijn dit jaar minder in trek.

Het ministerie van Onderwijs maakt elk jaar voor de begroting een inschatting van het aantal inschrijvingen. Voor dit jaar gaat de overheid uit van een daling van 2,3 procent. Deze te lage inschatting kan volgens de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) voor financiële problemen zorgen bij universiteiten. 'Wanneer er sprake is van structurele groei terwijl het ministerie uitgaat van een daling, kan dat op termijn tot financieringsproblemen leiden.'

UvA
Uit de voorlopige cijfers blijkt ook dat de instroom van eerstejaarsstudenten in universitaire opleidingen ten opzichte van vorig jaar nagenoeg gelijk is gebleven. De groep eerstejaars bestaat uit iets minder vwo'ers en iets meer internationale studenten ten opzichte van 2014, aldus VSNU. Gisteren werd bekend dat het aantal nieuwe bachelorstudenten aan de UvA met 10 procent is gedaald.

Komend voorjaar worden definitieve cijfers gepubliceerd. Eind vorige maand werd al bekend dat de inschrijvingen voor hbo-studies met ruim 6 procent zijn gedaald vergeleken met vorig jaar. In totaal hebben zich ruim 92.000 studenten aangemeld. Studenten kiezen al een aantal jaren vaker voor een universitaire opleiding in plaats van een hbo-studie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden