Iets meer bezoekers voor Artis, maar jubileumjaar nog niet geëvenaard

Artis en Micropia trokken dit jaar twee procent meer bezoekers dan in 2014. In totaal verwelkomden de dierentuin en het microben-museum, dat het nut laat zien van bacteriën, virussen, algen en schimmels, ruim 1,34 miljoen gasten.

Bezoekers in de rij voor Micropia tijdens Museumnacht Beeld Artis, Edwin Butter
Bezoekers in de rij voor Micropia tijdens MuseumnachtBeeld Artis, Edwin Butter

De bezoekcijfers voor de dierentuin (en sinds september 2014 ook het toen geopende Micropia) zijn sinds het jublieumjaar 2013 redelijk stabiel. Toen bestond het museum 175 jaar en werd een recordaantal van 1,37 miljoen bezoekers gehaald.

Dat aantal wordt dit jaar net niet geëvenaard, maar in 2015 wist Artis wel het bezoekersrecord op één dag te breken. Het nieuwe record staat sinds 27 september op 13.662 mensen.

Bezuiniging
Terugblikkend op het afgelopen jaar noemt Artis het nieuws over de bezuiniging een dieptepunt. Afgelopen zomer stemde de gemeenteraad in met een grote bezuinigingronde, waardoor onder andere Artis de komende jaren een flinke financiele klap te verwerken krijgt: twee miljoen euro minder over vier jaar.

'Twaalf jaar geleden begon Artis met een ingrijpend vernieuwingsproces, gesteund door de gemeente, om Artis maatschappelijke relevantie voor de toekomst te geven. De kanteling van een dierentuin naar een educatief instituut,' aldus de dierentuin. 'Het korten op de subsidie dreigt het vernieuwingsproces stil te leggen.' De dierentuin zegt de dialoog aan te blijven gaan met de gemeente over de bezuiniging.

Dieren
2015 was ook voor de dieren in Artis een bewogen jaar: de roofdierengalerij werd gesloopt, de lynx en de amoerpanter verhuisden naar een andere dierentuin, de laatste wisent overleed en ook aan het leven van olifant Mumba kwam - veel te vroeg - een einde.

Er was ook geboortenieuws: maar liefst drie giraffen, twee zebra's, een grote miereneter en drie kleine kantjils zagen het licht aan de Plantage Middenlaan. Volgens de dierentuin leveren deze geboortes een belangrijke bijdrage aan Europese fokprogramma's.

Twee zebraveulens zagen dit jaar het licht in de dierentuin Beeld Artis
Twee zebraveulens zagen dit jaar het licht in de dierentuinBeeld Artis
De jonge olifant Mumba overleed dit jaar plotseling Beeld Artis
De jonge olifant Mumba overleed dit jaar plotselingBeeld Artis
Artis nam in 2015 definitief afscheid van de roofdierengalerij, één van de oudste verblijven in het park Beeld Archief Artis
Artis nam in 2015 definitief afscheid van de roofdierengalerij, één van de oudste verblijven in het parkBeeld Archief Artis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden