Ierse gangster trok wapen na geëscaleerde ruzie

De Ierse crimineel Gareth C. zou begin deze maand op het Rembrandtplein een man hebben geprobeerd neer te schieten. Nu blijkt dat van een voorgenomen moordpoging geen sprake was.

Maarten van Dun
Gareth C. Beeld .
Gareth C.Beeld .

Het ging om een uit de hand gelopen ruzie na een toevallige ontmoeting, bevestigen meerdere bronnen rond het onderzoek.

C. liep op zondagavond 5 februari met zijn Ierse vriend Daniel M. en twee Engelse kennissen op het Rembrandtplein, toen zij rond 20.45 uur op het plein een 27-jarige Amsterdammer troffen. Mogelijk probeerde die Amsterdammer het groepje (nep-)drugs te verkopen.

De ontmoeting liep snel uit op ruzie: op enig moment trok Gareth C. (1987) volgens de Amsterdammer een vuurwapen, richtte dat op hem en haalde de trekker over, maar het wapen weigerde. De Amsterdammer rende van schrik weg en wist agenten te alarmeren.

Vuurwapens
In de tussentijd probeerde het viertal een nachtclub op het plein binnen te komen, maar de portier weigerde de groep de toegang, mogelijk omdat zij zwaar beschonken waren.

Bij Club Smokey's waren de Ieren en de Engelsen wel welkom. Daar konden gealarmeerde agenten de mannen aanhouden. Ook werden drie vuurwapens gevonden.

Drie van de mannen blijven voorlopig vastzitten, met uitzondering van een 37-jarige Engelsman die kennelijk geen wapen bij zich droeg. Justitie vervolgt C. behalve voor wapenbezit ook voor poging tot doodslag.

Maffiabaas
De Amsterdammer trof een groep met een geduchte reputatie. Gareth C. wordt in Ierland gezien als een vooraanstaand lid van het machtige misdaadsyndicaat rond maffiabaas Christy Kinahan.

C. werd in Ierland meerdere keren veroordeeld voor ernstige delicten. Hij wordt gezien als een belangrijke 'enforcer' van de organisatie: iemand die intern en extern de regels met geweld handhaaft.

Zijn Ierse vriend Daniël M. (1993) wordt gezien als één van zijn assistenten. Wat de Ieren in Amsterdam deden en wie de Engelsen zijn, is niet bekend. Hoe zij aan drie vuurwapens kwamen, is ook nog onduidelijk.

Noffel
In de Ierse media werd volop gespeculeerd over het incident, waarbij de suggestie werd gewekt dat sprake was van een doelgerichte, goed voorbereide moordaanslag. Dat blijkt onjuist, maar het is niet de eerste keer dat de Ierse en Amsterdamse onderwereld met elkaar in aanraking komen.

In Dublin werd vorig jaar de Amsterdamse crimineel Naoufal F., alias Noffel gearresteerd in een huis van de Kinahan-bende. Hij is inmiddels uitgeleverd aan Nederland, waar hij in verband wordt gebracht met meerdere liquidaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden