Plus

Ierse en Amsterdamse recherche gaan vaker samenwerken

De Amsterdamse en de Ierse recherche pakten deze week gezamenlijk dertien verdachten van internationale drugshandel op. De diensten willen vaker samenwerken. 'Amsterdam mag geen vrijplaats zijn.'

Paul Vugts
In een van de woningen in Zuidoost werd een soort drugssupermarkt met 175 kilo aan verschillende softdrugs aangetroffen Beeld Politie
In een van de woningen in Zuidoost werd een soort drugssupermarkt met 175 kilo aan verschillende softdrugs aangetroffenBeeld Politie

Voor de Amsterdamse recherche begon het dinsdag met een rechtshulpverzoek uit Ierland. Drie Ierse criminelen hadden plannen die dag naar Schiphol te reizen, zo was daar gebleken uit een onderzoek naar een criminele organisatie die mogelijk is gelieerd aan de beruchte ­Kinahanclan - een van de grootste Europese spelers in de wereldwijde drugshandel.

De recherche wachtte de drie op de luchthaven op en volgde ze toen ze een taxi namen naar een woning aan de Willem Dreesweg in Amstelveen. De volgende ochtend verplaatste het trio zich naar twee vlakbij elkaar gelegen woningen in Amsterdam-Zuidoost: in de Trichtstraat en de Tongerenstraat in Holendrecht. Meerdere mannen bleken die woningen in en uit te lopen.

Ondertussen 'klapte' woensdag in Ierland het grote onderzoek en werden invallen gedaan in twee loodsen zo'n twintig kilometer ten noorden van Dublin. Daar lag voor een slordige zeven miljoen aan drugs. Twee dertigers werden gearresteerd. In Dublin werden op straat drie andere verdachten gepakt.

Wiettoppen, plakken hash
"Na die arrestaties kregen wij groen licht om hier in te grijpen. Arrestatieteams gingen die woningen in Zuidoost binnen en we volgden ­degenen die inmiddels uit die huizen waren vertrokken," zegt de leider van het Amsterdamse rechercheteam, die niet met zijn naam in de krant wil.

"In één woning zat een soort drugs­supermarkt met 175 kilo aan verschillende ­soorten softdrugs: wiettoppen, plakken hasj, injectienaalden met een mengsel van honing en cannabis en andere vloeistoffen. In twee ­pakketten zat ruim anderhalve ton cash verpakt."

In het huis stond ook 'een bitcoinfarm'. "Een computer die bitcoins genereert, waarmee mogelijk werd witgewassen. Daarnaar doen we nog onderzoek. Op de Wibautstraat in Amsterdam-Oost hield een arrestatieteam een auto met een Nederlander en de drie Ieren aan, uit auto's op de IJdoornlaan in Noord en de Muntbergweg in Zuidoost haalden arrestatieteams nog twee verdachten."

In totaal werden in Amsterdam acht verdachten opgepakt door het arrestatieteam: vier Nederlanders, een Belg en de drie Ieren.

Schiphol
Plaatsvervangend korpschef John O'Driscoll van de Ierse Nationale Politie was naar Amsterdam gekomen om de actie hier te volgen. "Wij zien dat al onze Ierse drugsorganisaties uiteraard banden hebben met het Europese vasteland. Schiphol en het vliegveld van Frankfurt komen vaak in beeld," zegt O'Driscoll.

"We ­hebben capaciteit vrijgemaakt om de samenwerking te intensiveren met landen zoals Nederland en Spanje, waar onze criminelen graag verblijven en zaken doen. Door het uitwisselen van informatie en samenwerking in onderzoeken moeten we duidelijker kunnen krijgen wie aan wie is gelieerd."

O'Driscoll gaat verder: "Het staat buiten kijf dat de verschillende groepen in Ierland, Nederland en Spanje samenwerken in de drugshandel en het witwassen van hun winsten. Daarom is de samenwerking tussen de misdaadbestrijders in de verschillende landen zo belangrijk. Daarbinnen past een actie zoals die van deze week."

Pim Jansonius, hoofd operaties in de Amsterdamse politieleiding: "Amsterdam mag geen vrijplaats zijn voor de internationale georganiseerde criminaliteit, dus we doen er alles aan om inmenging van bijvoorbeeld Ierse en Britse criminelen te stoppen."

Onderzoek naar de Ierse connectie

De Amsterdamse crimineel Naoufal F., 'Noffel', was vorig voorjaar onverwacht aangetroffen in een pand in Dublin dat aan de Kinahanclan werd gelinkt. Hij zit nu in Nederland vast voor onder meer het aansturen van een liquidatiepoging.

De Ierse crimineel ­Gareth C., die ook banden met die Kinahanclan zou hebben, werd in februari met drie vrienden gepakt in en bij Café Smokey aan het Rembrandtplein, waar ze drie vuurwapens hadden gedumpt. Een Nigeriaanse nepdrugsverkoper had agenten op het plein verteld dat C. hem had willen doodschieten bij een ruzie. C. gaf toe dat hij een wapen had getrokken, maar zei alleen te hebben gedreigd. De rechtbank liet hem vrij.

De politiediensten onderzoeken of die incidenten passen in structurele banden tussen Ierland en bijvoorbeeld Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden