Ieren voor rechter voor moord op in IJ gevonden Keith Ennis (29)

In stukken gesneden en verpakt in vuilniszakken werd de Ier Keith Ennis (29) gevonden in het IJ. Drie Ieren staan donderdag voor het eerst voor de rechter voor de moord, die mogelijk zijn wortels heeft in de onrustige onderwereld van Dublin.

Keith Ennis werd in stukken gesneden en verpakt in vuilniszakken gevonden in het IJ Beeld anp/bewerking
Keith Ennis werd in stukken gesneden en verpakt in vuilniszakken gevonden in het IJBeeld anp/bewerking

Meer dan een maand duurde het voordat de politie wist van wie de zwaar toegetakelde lichaamsdelen waren die in februari 2009 in vuilniszakken en tassen in het IJ dreven. Pas na een Europese zoektocht kwam de Ierse politie met een naam: Keith Ennis, een crimineel uit Dublin.

Ennis was bepaald geen onbekende van de Ierse Garda: hij was voortvluchtig. Hij vertrok in 2007 uit Ierland om zich te onttrekken aan een aanklacht wegens drugsbezit. Ennis koos voor Nederland.

Middenkader
De angst voor een gevangenisstraf was niet de enige reden dat Ennis wilde onderduiken: hij had grote problemen met enkele zeer gewelddadige bendes uit Dublin.

Ennis was een man uit het middenkader van een bende die is gelieerd aan Christy Kinahan, één van Dublin's meest gevreesde gangsters. Kinahan wordt door Ierse kranten direct in verband gebracht met de recente dodelijke schietpartijen in de Ierse onderwereld, waaronder de aanslag vorige week in een hotel in Dublin, terwijl daar een boksevenement werd georganiseerd.

Gewelddadig einde
De problemen van Ennis ontstaan in oktober 2007, als hij in Dublin per toeval wordt aangehouden. Hij heeft een wapen en een groot geldbedrag op zak. Kort na zijn arrestatie doet de politie een inval in een pand waar Ennis een partij drugs bewaarde, met een straatwaarde van tien miljoen euro. In de onderwereld van Dublin gaat dan het gerucht dat Ennis met de politie had gepraat, iets dat door de Garda altijd wordt ontkend.

Terwijl Ennis in Nederland onderduikt, laat hij aan zijn familie weten dat hij rekening houdt met een gewelddadig einde. In februari 2009 wordt zijn lichaam gevonden, drijvend in het water langs de Diemerzeedijk.

Of Ierse rivalen hem hebben omgebracht vanwege zijn verleden of dat Ennis ook hier vijanden had gemaakt is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat hij ook in Nederland nog in contact stond met criminelen uit Ierland en dat hij daardoor mogelijk in nieuwe conflicten verzeild was geraakt.

Beruchte namen
Al in 2011 vraagt het Openbaar Ministerie aan Ierland om de overlevering van drie mannen die worden verdacht van de moord op Ennis: Philip C. (28), Kenneth B. (29) en Barry M. (30). Het drietal wordt verdacht Ennis tussen 17 en 24 februari in Mijdrecht of Rotterdam te hebben doodgestoken.

Hoewel de verdachten alledrie uit Dublin komen zijn het geen beruchte namen in de Ierse onderwereld. C. komt al in 2011 naar Nederland, maar B. en M. verzetten zich jarenlang met succes tegen het verzoek tot overlevering, tot aan de hoogste rechter van Ierland, en weten het proces daardoor lang uit te stellen. Tot nu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden