PlusTheaterrecensie

Ieniemienie past niet in het theater

Het is al een halve eeuw de bekendste tv-straat in de wereld, want Sesamstraat is inmiddels in 140 landen te zien. Nu is er de Nederlandse theaterversie, met manshoge versies van de hoofdrolspelers en presentatrice Janouk Kelderman.

De Sesamstraatbewoners toeren door het land.Beeld ANP Kippa/Wim Lanser

Het begon in 1969 als educatief televisieprogramma, gericht op kinderen in Amerikaanse achterstandswijken om op speelse wijze hun leerachterstand te overbruggen. Het opvoedkundige element bleef, maar Sesamstraat (sinds 1976 ook op de Nederlandse tv) is er allang voor alle lagen van de jeugdige bevolking.

Nu reist Sesamstraat Live! langs theaters in Nederland. Met de klassieke bezetting van Pino, Tommie, Bert en Ernie, Koekiemonster en Elmo, en presentatrice Janouk Kelderman (28) als schakel tussen podium en publiek.

Schattig sukkeltje

“Ik keek van jongs af aan naar Sesamstraat,” zegt de presentatrice van Het Klokhuis en voormalig gezicht (Keet) van RTL Telekids. “Naar het oersterke blok dat begon om zes uur: Sesamstraat, Villa Achterwerk, Het Klokhuis en het Jeugdjournaal. Tommie was mijn favoriet. Een schattig sukkeltje.”

Koen Iking (36), creatief directeur van Van Hoorne Entertainment, monopolist in familievoorstellingen, onderhoudt nauw contact met het moederbedrijf in de Verenigde Staten. Hoewel elk land zijn eigen culturele invulling mag geven aan tv- en theaterproducties van het kinderprogramma, wordt in de VS wél nadrukkelijk de vinger aan de pols gehouden.

‘Lekker Hollands’

Iking: “Wij krijgen behoorlijk de vrije hand. Sterker: door hun expertise krijgen we uitstekende suggesties. In die zin voelen we ons niet geremd. Janouk moest wel worden ‘goed­gekeurd’. Of het plaatje klopt, of ze goed kan zingen en acteren. Maar altijd met inachtneming van de nationale cultuur.”

Kelderman: “Ik ben blond en heb blauwe ogen. Lekker Hollands dus.”

Volgens Iking is Sesamstraat een perfect voorbeeld van tijdloos amusement. “Neem Bert en Ernie, die hebben die halve eeuw met gemak getrotseerd. Bovendien is educatie nog altijd de troef. Ook wij keken al naar telspelletjes, naar het ABC en naar spelvormen met cijfers. Met allerlei Nederlandse elementen ervoer je het helemaal niet als Amerikaans. Neem Meneer Aart met zijn sarcasme en cynisme. Dat is toch ook een beetje Hollands, hè?”

Kelderman: “Voor mij was dat het schoolvoorbeeld van de boze buurman. Die link legde ieder kind wel.”

Met het prettig fragmentarische en sketchachtige van Sesamstraat kun je in het theater minder uit de voeten, erkennen Iking en Kelderman,.

Iking: “Daarom hebben we voor een rode draad gekozen om een spanningsboog van 55 minuten te creëren. Janouk speelt Sophie, een meisje dat moet verhuizen met haar ouders, maar moeilijk afscheid kan nemen van haar zolder. Op regen­achtige zondagen kwam dáár haar fantasie tot leven.”

“Als ze dozen inpakt – haar moeder wacht al ongeduldig bij de voordeur – komt ze een oude koffer tegen. Daarin vindt ze spullen uit Sesamstraat. Natuurlijk hebben we er ook, zoals het hoort in Sesamstraat, een boodschap bij: als je verhuist, moet je weliswaar je vertrouwde omgeving en je vriendjes en vriendinnetjes achterlaten, maar je krijg er altijd nieuwe voor terug. Je bent nooit alleen.”

Kelderman: “Wat blijft, zijn de klassieke liedjes uit de serie, die ik vroeger uit volle borst meezong. Is het een letter of een cijfer? Elmo’s lied, het La la la-lied van Bert en Ernie en Pluizig en blauw van Koekiemonster. En natuurlijk de titelsong.”

Toetssteen

Iking: “Het is een uitdaging ook de jongste groep te bedienen. Sesamstraat Live! is voor kinderen vanaf 2 jaar, maar dat zijn nog geen trouwe kijkers. Dus je moet een brug slaan. Onze componist Maarten Peters, die voor Pipo de Clown componeerde, heeft de muziek van Sesamstraat heel eigentijds vertaald.”

Kelderman: “Je moet daarin een goede balans vinden, want je moet ook rekening houden met het jeugdsentiment van ouders. En van opa’s en oma’s, die destijds met hun kinderen keken.”

De iconische figuren die Sesamstraat bevolken, zijn op het podium gestoken in manshoge kostuums. Mede om die reden viel de muis Ieniemienie af. Dat zou een soort reuzenrat worden en dus minder geschikt voor kinderogen. Iking: “Het effect bij de walking figures is: wow, daar zijn mijn helden in het echt.”

Iking heeft zelf kinderen van drie en vier jaar oud, een mooie toetssteen voor vaders professie in kindervoorstellingen. “Ik vraag weleens aan hen: kunnen jullie alsjeblieft zo jong blijven…”

Tournee, 30/12 DeLaMar. Speellijst: vanhoorne.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden