'Iemand kwam met een bloemetje, na maanden'

Met haar scootmobiel is Sylvia Huizer een frequent gebruiker van Connexxionbusjes. Om de haverklap wordt de mobiel niet zoals voorgeschreven vastgezet. Ze is al drie keer in de bus 'aangereden' door haar eigen voertuig. Klagen helpt niet.

Sylvia Huizer Beeld Mats van Soolingen
Sylvia HuizerBeeld Mats van Soolingen

Het rapport van de Amsterdamse Ombudsman over de klachten van Sylvia Huizer (46) was nog maar net gedrukt, toen ze - afgelopen donderdagavond - met dezelfde ellende te maken kreeg.

Huizer, voormalig ziekenverzorgster, gehandicapt door reuma, epilepsie en een longziekte, ging na een bezoek aan mantelzorger en vriendin Simone Schrijnders - die ook in Amsterdam-Noord woont - met de taxibus terug naar huis. Huizer is tegenwoordig nerveus als ze met het busje moet. Wie is de chauffeur? Zal hij zijn werk goed doen?

Donderdagavond was haar scootmobiel door de chauffeur voor de zoveelste keer alleen op de handrem gezet, zonder dat die zoals voorgeschreven, werd verankerd aan de vloer van het Connexxionbusje.

Ze krijgt er de zenuwen van. Drie keer heeft ze nu al meegemaakt dat de scootmobiel in een bocht van de handrem schiet. De eerste keer, in oktober vorig jaar, raakte het voertuig haar vol in de zij en liep ze kneuzingen op en een scheurtje in haar milt.

'Vastzetten? Moet dat dan?'
Ze raakt geagiteerd als ze erover spreekt: 'In de bocht schoot hij los. Hij bonkte tegen de ene kant en knalde vol tegen mijn zij. Ik zei nog: 'Heb je hem niet vastgezet?' 'Nee, moet dat dan?' zei hij toen.' Desalniettemin reageerde Connexxion toen netjes, zegt Huizer. De drie mille schade aan haar scootmobiel werd vergoed. En een ongeluk zit in een klein hoekje, dacht zij. Maar in maart dit jaar deden zich twee soortgelijke incidenten voor.

Toen is zij gaan klagen. Aanvankelijk reageerde Connexxion niet, maar na maanden kwam iemand langs met een bloemetje en kreeg ze een contactpersoon toegewezen. Maar nog altijd maakt ze met grote regelmaat mee dat chauffeurs het verankeren achterwege laten. Haar vriendin Simone Schrijnders, zelf werkzaam bij een ziekenvervoerder: 'Ik bracht haar altijd naar het busje, dan zei ik: 'Zet dat ding vast.' Maar dan zeggen ze gewoon: 'Bemoei je er niet mee.' Dus dat doe ik niet meer, want ik krijg slaande ruzie.'

Mails en telefoontjes bleven onbeantwoord. Huizer, die voor haar gang naar het reumacentrum en haar sociale contacten afhankelijk is van het aanvullend openbaar vervoer (AOV): 'Het lijkt wel of het ze niet kan schelen.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden