PlusAnalyse

Iedereen wil illegale vakantieverhuur bestrijden, maar hoe?

Een denktank, nader onderzoek, voorlichting en een lobby; de gemeenteraad nam donderdag tal van maatregelen aan tegen illegale vakantieverhuur via Airbnb. Het wondermiddel zit er niet tussen.

Michiel Couzy
Tot sancties komen is niet zo eenvoudig. Beeld anp
Tot sancties komen is niet zo eenvoudig.Beeld anp

De meningen over Airbnb zijn weliswaar nog verdeeld in de raad - van 'kapitalistisch monster' (GroenLinks) tot 'handige manier om centje bij te verdienen' (VVD) - maar de partijen waren donderdag eensgezind in hun ambitie uitwassen van vakantieverhuur aan te pakken.

De gebruikelijke politieke strijd over de vraag of Airbnb een vloek of zegen is voor de stad, bleef dit keer achterwege, zoals vantevoren was afgesproken. De partijen zijn eensgezind in hun opvatting dat illegale verhuur, bijvoorbeeld aan grote groepen en langer dan zestig dagen per jaar, een halt moet worden toegeroepen.

Inzetten op handhaving
Ook de hekel aan de 'vastgoedhufters', een omschrijving van Reinier van Dantzig (D66), wordt van links tot rechts gedeeld. Hiermee doelt Van Dantzig op commerciële partijen die panden opkopen en volledig aanbieden voor vakantieverhuur, hetgeen tegen de regels is.

Kortom, vruchtbare bodem om tot sancties te komen.

Maar ja, dat is niet zo eenvoudig. Daarvoor zijn wetten en regels nodig en de medewerking van Airbnb.

Wethouder Laurens Ivens zou zo graag van Airbnb de adressen krijgen van appartementen die tegen de regels worden aangeboden. De gemeente zet zwaar in op handhaving en trekt daar jaarlijks zelfs een miljoen euro meer voor uit, maar de zoektocht is onnodig ingewikkeld zonder deze gegevens, terwijl ze voor een bedrijf als Airbnb eenvoudig te vergaren zijn.

Meldplicht
Airbnb geeft deze gegevens echter niet en kan hiertoe niet worden gedwongen. De Europese Commissie kwam donderdag met een leidraad voor vakantieverhuur, waarop Ivens zijn hoop had gevestigd, maar daarin stond dat sites als Airbnb alleen op vrijwillige basis data hoeven te delen, dwang is niet mogelijk.

Amsterdam heeft zelf een overeenkomst met Airbnb gesloten, maar hierin is ook geen verplichting opgenomen tot het vrijgeven van adressen. Ivens beloofde de raad dit weer aan de orde te stellen tijdens de volgende onderhandelingen.

Amsterdam wil graag een meldplicht invoeren: iedereen die zijn huis op Airbnb gaat aanbieden, moet dit melden. Deze plicht moet worden opgenomen in de wet. En daarvoor is het kabinet nodig. Over twee weken praat Ivens hierover met minister Stef Blok.

Kortom, de gemeente is vooral aangewezen op zichzelf en haar beperkte mogelijkheden. Op aandringen van de raad gaat Ivens een denktank samenstellen, die moet onderzoeken of zwaardere sancties mogelijk zijn. Denk hierbij aan hoge boetes en langere sluiting.

Vijftien moties
Nu worden illegale vakantieverhuurlocaties meestal gesloten zonder boete en voor de duur van slechts drie maanden.

Aangenomen voorstellen van de gemeenteraad

* Afspreken dat Airbnb het technisch onmogelijk maakt de Amsterdamse regels te overtreden

* Aanpakken van verhuurders die meer woningen tegelijk aanbieden

* Een denktank van onder andere juristen gaat onderzoeken of zwaardere straffen mogelijk zijn

* Corporaties, huizenbezitters en vve's kunnen hun woningen uitsluiten van vakantieverhuur

* Vve's informeren over de mogelijkheid vakantieverhuur te verbieden

* Onderzoek doen naar prijsopdrijvende en economische effecten vakantieverhuur

* Onderzoek naar invoering identificatiecode voor verhuurders, zodat die maar een woning kan aanbieden

* Jaarlijkse evaluatie vakantieverhuur

* Lobbyen in Brussel voor Europese maatregelen

De denktank gaat ook kijken of de 'pluk-ze-regeling' kan worden toegepast op illegale verhuur: eerder behaalde winsten worden dan afgeroomd.

De gemeenteraad diende bijna vijftien moties in met plannen en maatregelen, waarvan negen werden aangenomen.

Ze roepen Ivens onder meer op tot nader onderzoek naar de effecten van Airbnb, tot het samenstellen van de denktank, een Europese lobby en voorlichting aan huizenbezitters en Vereniging van Eigenaren over de mogelijkheid vakantieverhuur te verbieden.

De wethouder moet denken, onderzoeken, onderhandelen en lobbyen. Het zal de uitwassen van Airbnb niet direct tegengaan. Maar de politieke eensgezindheid is er. Dat is winst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden