Iedereen op gewenste school in tweede ronde matching

76 kinderen zijn in de tweede ronde matching voor middelbare scholen op een middelbare school van hun nieuwe eerste keuze geplaatst.

Beeld Mats van Soolingen

Die leerlingen hoorden donderdagochtend waar ze zijn geplaatst. Onder hen vielen leerlingen die de eerste ronde uitgeloot waren, maar ook leerlingen die bij nader inzien toch naar een school buiten hun eerste voorkeurslijst wilden. Zelfs tien kinderen die al op hun eerste keuze waren geplaatst, deden mee met de tweede ronde.

Niet iedereen deed echter mee aan de tweede ronde, waarbij er keuze was uit scholen waar nog plek over is.

Kort geding
Achttien ouders spraken donderdagmorgen in bij de gemeenteraadscommissie om hun boosheid en verdriet over de matching te delen. Sommigen riepen de wethouder onderwijs op de niet-geplaatste leerlingen alsnog een plek op hun favoriete school te geven.

Van de zeventien leerlingen die in de eerste ronde een lijst van minimaal 12 scholen hadden ingevuld (en bijna allemaal naar een categoraal gymnasium wilden) en alsnog niet werden geplaatst, deden slechts vier mee met de nieuwe ronde.

Een deel van deze groep is in overleg met advocaat Esther Sprenkeling om een kort geding aan te spannen om deze leerlingen geplaatst te krijgen.

In 2015 spande Sprenkeling, zelf moeder van een dochter die destijds op de vijfde school van haar lijst werd geplaatst, al een kort geding aan tegen scholenkoepel Osvo om het verbod op ruilen aan te vechten.

Ophef
Het plaatsingsysteem, de zogenaamde matching voor achtstegroepers met een middelbare school, werd in 2015 voor het eerst ingevoerd en zorgde vorige jaren voor ophef, omdat kinderen een school toegewezen kregen die heel laag of niet voorkwam op de ingevulde voorkeurslijst.

Ook dit jaar gebeurde dit. 44 leerlingen werden niet geplaatst op een voorkeursschool en 130 leerlingen (1,7%) werden buiten hun top 5 geplaatst. 98% van de 7638 leerlingen belandden wel op de school uit zijn of haar top 5.

Lees ook: Eloïse Macdonald werd op geen van de 12 gewenste scholen geplaatst

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden