Iedereen of niemand aan de glasvezel in Holysloot

In Holysloot klopt de vooruitgang op de deur. Als voldoende bewoners willen betalen, ligt er volgend jaar glasvezel voor razendsnel internet en storingsvrije televisie.

Het dorpshuis aan de Dorpstraat in Holysloot Beeld Jean-Pierre Jans
Het dorpshuis aan de Dorpstraat in HolyslootBeeld Jean-Pierre Jans

Als er 's avonds een vliegtuig overkomt, ziet Willem Vrijlandt dat op de televisie. Strepen en sneeuw op de twee beschikbare zenders die hij met zijn oude antenne op het dak kan ontvangen. "Internet gaat nog via de telefoonlijn," vertelt Vrijlandt. "Dat is net voldoende om een mailtje te versturen. Foto's duren een eeuwigheid. En we hebben na een breuk ook wel eens vijf maanden zonder verbinding gezeten. Reparaties zijn ingewikkeld en kostbaar in dit gebied."

Uit de oertijd
Het is duidelijk: waar Amsterdam goede sier maakt met de reputatie van digitale innovatiehub, moeten de circa duizend huishoudens van Landelijk Noord het stellen met technologie uit de oertijd. De kernen hebben de beschikking over een - veertig jaar oude - kabel, maar die heeft de bewoners van de buitengebieden nooit bereikt.

Een veel te dure onderneming voor het beperkte aantal aansluitingen, was tot nog toe het standpunt van de grote kabelaars. Maar daar lijkt nu verandering in te komen. Samen met de centrale dorpenraad heeft het bedrijf Glasdraad een plan opgesteld om de bewoners van Landelijk Noord van de moderne glasvezel te voorzien, zowel in de kernen als het landelijk gebied.

"Dat was een harde eis van ons," vertelt Willem Vrijlandt namens de commissie die het project een jaar lang heeft voorbereid. "Iedereen of niemand. Dus de dorpen, maar ook het vuurtoren­eiland bij Durgerdam."

Dat is nog best een klus. De projectleider namens Glasdraad, Willem Betlem, straalt in alles uit in korte tijd veel van Landelijk Noord en zijn inwoners te zijn gaan houden, maar op dit punt ziet ook hij problemen.

"Dit gebied is verre van ideaal voor de aanleg van glasvezel. Er is heel veel water, er zijn veel dijken en de mensen wonen verspreid. Er zullen heel wat hindernissen moeten worden genomen, maar dan ligt er ook een netwerk dat gigasnel, stabiel en storingsvrij is."

Aan de hele operatie hangt een prijskaartje. Voor de bewoners, want er zijn Europese regels die een bijdrage van de gemeente verbieden. De rekenaars van Glasdraad zijn uitgekomen op een maandelijks bedrag van zeven euro voor de mensen met een aansluiting op de kabel en vijftien euro per maand voor de mensen zonder aansluiting.

En dat voor de duur van vijftien jaar. Het bedrag kan worden afgekocht met 650 euro voor de eerste groep en 1815 euro voor de tweede. Vrijlandt: "Het is een fors bedrag, maar we zijn niet over een nacht ijs gegaan. We hebben met veel partijen gesproken. De een wilde alleen de kernen doen en niet het buitengebied. De provincie wilde ons een garantstelling geven voor alleen het buitengebied. Dat wilden we ook niet. We doen het nu echt samen. De bewoners van de kernen betalen mee om de glasvezel voor de mensen in het buitengebied nog enigszins betaalbaar te houden."

Hoe groot het enthousiasme is, moet in de komende maand duidelijk worden. Glasdraad gaat aan de slag als in maart 40 procent van de huishoudens heeft ingetekend. De eerste 10 procent is al binnen.

Barbecue cadeau
Een aantal bewoners heeft zich aangemeld als ambassadeur en aanspreekpunt voor mensen met vragen of twijfels. Betlem: "De eerste straat met honderd procent deelname krijgt een barbecue cadeau. Dat moet geen straat met drie bewoners zijn, want die zijn hier ook."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden