Iedereen naar de pandjesbaas

Door de financiële crisis neemt het aantal klanten van de Stadsbank van Lening flink toe. Ook goudinkopers rukken op in de stad en doen goede zaken.

Anouk Kemper
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Vorig jaar gaven 53.000 mensen spullen, meestal sieraden, in onderpand bij de Stadsbank. Dat is een toename van achttien procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit jaar verwacht de Stadsbank nog meer klanten.

'Dat heeft zeker met de crisis te maken,' zegt Eline Verbeek van de meer dan vierhonderd jaar oude Stadsbank van Lening. Vorig jaar had de bank een omzet van 155 miljoen, de verwachte omzet voor dit jaar is 180 miljoen. 'Die toename is opvallend, maar niet onlogisch. Mensen zitten krapper bij kas.'

Ook de goudinkopers doen goede zaken. Volgens de Federatie Goud en Zilver (FGZ) is sprake van een forse toename van goudverkoop van particulieren aan dergelijke inkopers. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar de overkoepelende organisatie stelt dat grotere opkopers en smelterijen 'veel meer' goud binnen krijgen dan enkele jaren geleden.

De goudwinkels rukken dan ook op in de stad. Theo Vermeulen van de FGZ: 'Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat heeft ook met de goudprijs te maken, die is nog nooit zo hoog geweest.'

Lees het hele artikel in Het Parool. Ook vandaag in PS Geld: Gouden tijden opkopers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden