Iedereen moet eerst langs Geert

Geert Wilders staat de pers te woord. Foto ANP Beeld
Geert Wilders staat de pers te woord. Foto ANP

DEN HAAG - Tweede Kamerleden van CDA en VVD hekelen de moeizame samenwerking met collega's van de PVV. Alles moet langs Geert Wilders, anders mogen ze geen standpunt innemen.

Dat vertraagt het overleg enorm, zeggen CDA- en VVD-Kamerleden die niet met naam willen worden genoemd; zeker omdat Wilders de laatste tijd razend druk is met fractieleden die in opspraak zijn.

''De irritaties lopen snel op. Ik weet vooraf hoe ver ik kan gaan in een debat. Maar PVV'ers moeten voor alles terug naar Geert,'' zegt een CDA-Kamerlid. Doet een PVV'er een toezegging in een debat, dan bestaat de kans dat Wilders die later terugdraait. ''Als Wilders zijn controledrift niet opgeeft, klapt de boel,'' zegt de CDA'er.

Contact met hun PVV-collega's is vaak moeilijk, stellen VVD'ers en CDA'ers. ''Mobiele nummers worden nauwelijks verstrekt. En áls je ze al hebt gekregen, nemen ze niet op. Even langslopen kan bij een deel van de PVV'ers niet omdat één gang uit veiligheidsoverwegingen hermetisch is afgesloten.''

Niet alleen Kamerleden hebben moeite om contact te leggen met de PVV. Recent merkte een ex-VVD-minister dat ook voor hem de deuren gesloten bleven. Hij wilde contact leggen met Wilders - tevergeefs.

Voordat hij in opspraak raakte, ondervond PVV'er Eric Lucassen als woordvoerder volkshuisvesting de fractietucht aan den lijve. Lucassen beloofde een SP-motie te steunen waardoor mensen met een bovenmodaal inkomen uitgesloten worden van een sociale huurwoning.

Nog voordat het debat ten einde was, schoof Geert Wilders naast hem in de bankjes en dwong hij hem tot een andere opstelling. Ook fractiesecretaris Martin Bosma ziet er streng op toe dat PVV'ers in de pas lopen. Onlangs moest onderwijswoordvoerder Harm Beertema terugnemen dat de PVV voor acceptatieplicht van leerlingen in het bijzonder onderwijs was.

Niet ieder PVV-Kamerlid is moeilijk toegankelijk, stellen CDA en VVD-collega's. Het lijkt erop dat PVV'ers die voor een tweede periode in de Kamer zitten, meer vrijheid hebben om te onderhandelen met de coalitiepartners. (LIANNE SLEUTJES)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden