PlusPS

Iedereen kan knuffels haken, ook mannen

Dennis van den Brink (40) neemt zijn haakspullen overal mee naartoe. Hij haakt zelfs in de trein. Deze week verschijnt zijn zesde boek met haakpatronen. 'Waarom zou een man niet kunnen haken?'

Sabine Hinrichs
Dennis van den Brink Beeld Carly Wollaert
Dennis van den BrinkBeeld Carly Wollaert

Lucas (1) is spontaan stil als Brompot, Snotaap en Sloddervos uit de tas gehaald worden voor de foto. De kleurrijke knuffels zijn gemaakt door zijn vader Dennis van den Brink. Van den Brink is getrouwd, eigenaar van een grafisch ontwerpbureau, vader van twee kinderen én hij haakt dus knuffels.

"Mijn vrouw had eerst wel moeite met een hakende man op de bank," zegt hij, "tot ze erachter kwam wat ik er allemaal mee maakte."

Van den Brink noemt zichzelf amigurumist; ontwerper van amigurumi, de Japanse term voor gehaakte knuffels. Brompot komt, net als Sloddervos en Snotaap, uit een van de vijf haakboeken die Van den Brink heeft gemaakt en waar inmiddels zo'n 50.000 exemplaren van zijn verkocht.

Zijn zesde haakboek - met patronen voor knuffels als de Geluksvogel en buurmeisje Esmee - verschijnt deze week. "Een man mag veel hobby's hebben, maar als ik vertel dat ik haak, word ik toch vaak raar aangekeken. Waarom zou een man niet kunnen haken?"

Origami en legpuzzels
Van den Brink groeide op in een creatieve omgeving. Knuffels en cadeautjes maakte en knutselde het gezin zelf. "Ik wilde altijd tekenleraar worden. Op de opleiding vertelden de leraren mij vanaf het begin dat ik veel te precies was en veel te gedetailleerd, terwijl ik dat juist wilde. Toen ben ik de grafische kant opgegaan, want dat is wel heel precies."

Na zes jaar voor een reclamebureau te hebben gewerkt, begon hij in 2006 een eigen grafisch ontwerpbureau. "Ik merkte alleen dat ik daar gek werd van de computer. Je creativiteit wordt gecreëerd door een muis en een toetsenbord. Bovendien was het een stressvol bestaan. Ik deed niets anders dan werken en produceren. Ik besloot op zoek te gaan naar een hobby om achter het computerscherm vandaan te komen."

Hij begon met legpuzzels en stapte al gauw over naar origami. "Ik ben een geduldig mens," zegt Van den Brink, "maar origamipatronen worden alleen door wiskundigen gemaakt en ik wilde ook zelf iets verzinnen." Bij een vriendin zag hij gehaakte knuffels en een haakboek liggen. Binnen drie maanden had hij zijn eerste knuffel ontworpen. Zijn creaties plaatste hij op Instagram en al snel was er een uitgever die een boek met hem wilde maken. Zo ontstond Dendennis.

Oud-Hollandse scheldwoorden
"Ik wilde niet zomaar een boek met een patroon voor een konijntje of een beertje. Ik wilde er een eigen twist aan geven. Ik begon met oud-Hollandse scheldwoorden. Een snotaap, soepkip en sloddervos, hoe zien die eruit?" Om al die patronen samen te voegen en er een verhaal van te maken bedacht hij een alter ego: Dendennis. Een gehaakte versie van zichzelf, waarmee Van den Brink zijn verbeelding tot leven kan laten komen. "Al die maffe ideeën komen immers uit mijn hoofd," zegt hij. "Ik ben natuurlijk vooral een ontwerper. En in het haken kan ik mijn humor en fantasie kwijt. "

In zijn boeken heeft de gehaakte Dennis inmiddels heel wat avonturen beleefd, met veel door Van den Brink bedachte en ontworpen vriendjes en figuurtjes. Hij is van plan het karakter Dendennis verder uit te bouwen. Als het aan hem ligt, nemen Dendennis en zijn vriendjes de kinderkamer over.

"Ik stel me voor dat kinderen in hun kamer een verhaaltje over Dendennis krijgen voorgelezen. Ze hebben het knuffeltje beet in bed. Ze kunnen kleurplaten en puzzels maken van Dendennis en Dendennis op televisie zien. Ja, dan is het bij mij compleet, dat wil ik."

Schaamte heeft Van den Brink nooit gevoeld. Hij is trots op de dingen die hij maakt. Zijn haakspullen neemt hij altijd mee en in de trein gaat hij gerust in de eerste klas tegenover een man in pak zitten haken. "Ik wil het handwerken promoten. Ik wil laten zien dat iedereen het kan en hoe ontspannend het kan zijn. En hoe leuk het is om zelf wat te maken in plaats van snel even iets bij de Action te kopen."

Van den Brink is ervan overtuigd dat iedereen kan haken. "Als je maar geduld hebt. Je hebt maar één steek nodig en als je in de rondte kunt haken, kun je alle 3D-figuren maken die er zijn." Haken vindt hij makkelijker dan breien, waarbij, door het gebruik van twee naalden, toch meer concentratie is vereist. "En de resultaten zien er bij het haken door de wat stevigere steek al gauw een stuk mooier uit."

Hij haakt nog elke dag. Elke avond zeker twee, drie uur. "En als het zonnetje schijnt en ik ben nog vroeg, dan ga ik voor het werk op een bankje in het Rembrandtpark zitten haken. Ja, daar geniet ik echt van. Dat zijn wel fijne momenten hoor. "

Schattige en leuke knuffels haken met Dendennis: Geluk & Vriendjes. Luitingh-Sijthoff, €14,99

Dennis van den Brink haakt iedere avond wel een paar uur aan zijn poppen. 'In het haken kan ik mijn humor en fantasie kwijt' Beeld Carly Wollaert
Dennis van den Brink haakt iedere avond wel een paar uur aan zijn poppen. 'In het haken kan ik mijn humor en fantasie kwijt'Beeld Carly Wollaert

Haaktips

Haken is een handwerktechniek waarbij met een haaknaald lussen worden gemaakt van garen, die samen een patroon vormen. Met deze techniek kan van alles gemaakt worden. Van sierkleedjes en kleding tot knuffels en woonaccessoires.

Voor haakwerk kunnen verschillende soorten garen worden gebruikt. Afhankelijk hiervan wordt voor een dunne of dikke haaknaald gekozen.

Volgens Van den Brink is vooral het zorgen voor een bepaalde spanning op de draad tussen je vingers tijdens het haken in het begin even lastig. Als je dat trucje eenmaal doorhebt en je kent de basissteek, staat niets een zelfgemaakte knuffel nog in de weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden