ANALYSE

Iedereen is boos over Zwarte Piet, dus Van der Laan doet het goed

Vrijwel in zijn eentje is burgemeester Van der Laan verantwoordelijk voor de geleidelijke aanpassing van Zwarte Piet. Iedereen is boos, dus zijn strategie lijkt de juiste.

Patrick Meershoek
null Beeld Koen van Weel
Beeld Koen van Weel

Nadat hij zich door zijn kinderen voor het goede doel met drie emmers ijskoud water had laten overgieten, nomineerde burgemeester Eberhard van der Laan vorige week niet alleen minister Ivo Opstelten (uitstekende keuze!) en het Concertgebouworkest voor de Ice Bucket Challenge, maar ook Sinterklaas.

Dat laatste werd in het kamp van de activisten tegen Zwarte Piet meteen gezien als een bevestiging van het vermoeden dat de burgemeester een zwak heeft voor de Sint. De goedheiligman maakte het er niet beter op toen hij druipend van het ijswater mompelde dat sinterklaas een kinderfeest moet zijn en blijven.

De hoop dat de nationale koude douche ook de verhitte gemoederen rond Zwarte Piet enigszins tot bedaren zou brengen, ging deze week helemaal in rook op nadat de Hema had laten weten naar aanleiding van de brede maatschappelijke discussie over de omstreden knecht na te denken over een aanpassing van het pakpapier.

Een nieuwe eruptie van steunbetuigingen en uitingen van afkeuring was het gevolg. Geheel in lijn met de tijdgeest die verordonneert dat een opvatting niet zonder dreigement kan, kondigde het ene kamp aan nooit meer een hap rookworst tot zich te zullen nemen, en liet het andere kamp weten voortaan alleen nog maar boodschappen bij de Hema te zullen doen.

Pietennieuws
En het is nog maar augustus. Dat betekent dat er nog een paar turbulente maanden aankomen vol potentieel Pietennieuws: een zitting en een uitspraak van de Raad van State, het Sinterklaasjournaal, de intocht in Amsterdam met meer gekleurde Pieten en de uitstalling van artikelen in de winkels die argwanend zullen worden bestudeerd op hun bereidheid tot verandering.

Elke stap zal van commentaar worden voorzien op de sociale media, die vergadering zonder voorzitter waar het kalme midden al lang en breed zijn hielen heeft gelicht, moe van het schelden en het dreigen met in het gunstigste geval een enkele reis in de zak naar Spanje, en in het meest ongunstige geval een spoedige en pijnlijke dood.

Heethoofden
Dat Zwarte Piet gaat veranderen, lijkt onvermijdelijk. Het patroon is helder: nadat eerst de kunstenaars zich hebben uitgesproken tegen het raciale stereotype, meldden zich vorig jaar de columnisten van kranten en weekbladen aan het front om te pleiten voor een aanpassing. En nu komt ook het bedrijfsleven in beweging, alle weerstand ten spijt.

Het is jammer dat het debat wordt gedomineerd door de heethoofden. Het is de nuttige taak van activisten dat zij redelijke vertegenwoordigers bij elkaar aan tafel brengen om te praten over een oplossing. In het geval van Zwarte Piet lijkt de Amsterdamse burgemeester vrijwel alleen verantwoordelijk voor een geleidelijke aanpassing.

Juiste koers
Met zijn aanpak krijgt Van der Laan uit beide hoeken kritiek. Voor het ene kamp gaat hij veel te snel, voor het andere veel te langzaam. De conclusie mag zijn dat de burgemeester in dit lastige dossier de juiste koers vaart.

En inderdaad, het valt op dat hij met veel warmte spreekt over Sinterklaas, maar dat kan ook een troostende arm zijn om de schouder van de partij die in de komende jaren het meest zal moeten inleveren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden