Analyse

Iedereen houdt zijn adem in door spanning rond zaak-Hamza B.

Hoe lang kun je in zee blijven gaan met een rechtsstaat die signalen van corruptie negeert? Vanuit Marokko kwam geen enkele reactie op de signalen dat de rechtbank en het gerechtshof zijn omgekocht door familie van Hamza B., die terecht staat voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt.

Het gerechtshof in Tanger waar Hamza B. donderdag voor zal komen in het hoger beroep. Mogelijk zijn ook de rechters van het Hof omgekocht.Beeld anp

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie, de advocaat van de in de Staatsliedenbuurt beschoten agenten én minister Ard van der Steur (Justitie) alarmeerden Marokko over corrupte rechters in de zaak tegen Hamza B. Het blijft pijnlijk stil.

Overmorgen staat in het Marokkaanse Tanger weer het hoger beroep op de rol in het proces tegen Amsterdammer Hamza B. (27). Die kreeg van de rechtbank twintig jaar voor zijn rol bij de wildwestschietpartij die op 29 december 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt twee criminelen het leven heeft gekost en waarbij nog een crimineel plus twee motoragenten kogelregens maar ternauwernood overleefden.

In theorie zou het donderdag zomaar tot afdoening kunnen komen van de veelbesproken zaak. In het Marokkaanse recht kan het hard gaan.

Alarm
Al eind vorig jaar heeft justitie in Amsterdam, dat het liquidatiedossier aan Marokko heeft overgedragen, alarm geslagen. De recherche in Amsterdam ziet sterke aanwijzingen dat de rechtbank was omgekocht die Hamza B. niet tot levenslang heeft veroordeeld, zoals geëist en zoals zijn medeverdachten in Nederland kregen, maar tot die twintig jaar.

Belangrijke getuigen bevestigen de beschuldiging van een ex-zwager van Hamza B. dat diens familie rechters en andere autoriteiten voor 180.000 euro heeft omgekocht. De rechtbankvoorzitter is kort na het vonnis uit het ambt gestapt en zou vervolgens hebben bemiddeld bij omkoping van ook het gerechtshof. Dat hof zou eerst 200.000 euro en later 160.000 euro zijn geboden om de straf nog verder te matigen.

Blauwe brief
Justitie in Amsterdamse heeft de Marokkaanse autoriteiten al maanden geleden een dossier over de vermoede omkoping verstrekt, maar kreeg geen reactie - laat staan signalen dat de kwestie diepgaand wordt onderzocht. De Marokkaanse advocaat van de beschoten motoragenten heeft vervolgens een wrakingsverzoek ingediend waarmee hij het mogelijk corrupte hof van de zaak wil laten halen. De termijn waarbinnen de Hoge Raad in Rabat op dat verzoek had moeten reageren, is zonder bericht verstreken. Minister Ard van der Steur (Justitie), die zijn Marokkaanse ambtgenoot via een 'blauwe brief' om onderzoek heeft gevraagd, kreeg evenmin post terug.

Dat levert een pijnlijke impasse op. Het zou voor Van der Steur diplomatiek ongepast zijn om nogmaals aan de bel te trekken in Rabat.
Nog verdere bemoeienis met de rechtsgang in een ander land is not done - ook al hebben Nederland en Marokko in december 2012 een verdrag geratificeerd dat overdracht van Nederlandse strafzaken aan Marokko mogelijk maakt.

IJdele hoop
De Amsterdamse politie en het Openbaar Ministerie kunnen weinig anders doen dan afwachten. Misschien komt vandaag of morgen alsnog informatie binnen over een onderzoek naar de vermoede corruptie, is de hoop, maar die hoop wordt ijdeler met het uur.

De advocaten van Hamza B. maken zich ondertussen zorgen dat het hof zelf zal willen bewijzen niet corrupt te zijn door hem alsnog levenslang op te leggen.

Zo houden alle partijen de adem in.

Voor justitie in Nederland is het voornoemde verdrag heel belangrijk, waarmee gevluchte criminelen van Marokkaanse origine in Marokko kunnen worden berecht. Toch: in hoeverre kun je in zee blijven gaan met een rechtsstaat die signalen van corruptie negeert? Marokko is weer gebrand op oplossing van een andere diplomatieke kwestie over de 'export' van Nederlandse uitkeringen aan bijvoorbeeld AOW'ers die naar Marokko zijn teruggekeerd. Die losse zaken worden soms aan elkaar gekoppeld.

Onder die diplomatieke spanning reist burgemeester Eberhard van der Laan in november naar Marokko. Ook op het Amsterdamse stadhuis worden de ontwikkelingen mede daarom op de voet gevolgd.

Hamza B., nog op vrije voeten in Amsterdam.Beeld Screenshot Youtube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden