Update

'Iedereen faalde bij aanpak Klebsiellabacterie Maasstad'

Er is collectief gefaald in de aanpak van de uitbraak van de Klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Hierdoor zijn betrokken patiënten en nabestaanden van overleden patiënten onnodig schade en leed toegebracht.

De hoofdingang van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.. Beeld ANP
De hoofdingang van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam..Beeld ANP

Tot die conclusie komt de commissie onder voorzitterschap van Wolter Lemstra in een onderzoek naar de uitbraak van de multiresistente Klebsiellabacterie. Het onderzoeksrapport werd vandaag in het ziekenhuis gepresenteerd.

Het gevaar van de uitbraak is door alle betrokkenen 'ernstig onderschat', stelt de commissie. 'Aangewezen stappen om de uitbraak te beteugelen bleven uit. Hierin kwam pas verandering toen de uitbraak - bijna één jaar na dato - publiekelijk bekend werd gemaakt.'

Excuses
Het Maasstad Ziekenhuis heeft bij monde van bestuursvoorzitter Anton Westerlaken zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van overleden patiënten en patiënten die door de Klebsiellabacterie ernstig ziek zijn geworden. 'We hadden het graag anders en beter gedaan', aldus Westerlaken.

Hij zegt dat inmiddels allerlei maatregelen zijn genomen om de problemen bij het ziekenhuis het hoofd te bieden. Er zijn geen mensen op non-actief gezet of ontslagen. 'Ik ben niet van het soort dat vindt dat het rollen van koppen een oplossing biedt voor de problemen', stelde Westerlaken in een reactie op het rapport.

Wel heeft het ziekenhuis een medisch microbioloog aangesteld als hoofd van de afdeling Infectiebestrijding, waarmee alle afdelingen contact moeten houden. Ook is er een regionaal centrum opgericht, zodat meerdere ziekenhuizen in de regio in geval van een nieuwe uitbraak samen naar een oplossing kunnen zoeken. Het Maasstad Ziekenhuis komt 1 juli dit jaar met een verslag van alle maatregelen die zijn genomen.

Claims
Inmiddels hebben ongeveer 30 mensen het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam aansprakelijk gesteld voor schade of overlijden van dierbaren na de uitbraak van de klebsiellabacterie in het Rotterdamse ziekenhuis. Dat meldde directeur Freek Schultz van de in letselschade gespecialiseerde Pals Groep desgevraagd.

'De eerste zaken zijn zelfs al afgerond. Het ziekenhuis werkt erg ruimhartig en vooral ook snel mee', zei Schultz, zonder op details zoals de hoogte van de vergoeding in te gaan. Het rapport dat vandaag verscheen, heeft weinig invloed op de zaken. 'We wisten al waar we aan toe waren. Ik verwacht niet dat zich nog veel nieuwe eisers melden.'

28 doden
Vorig jaar kwam het ziekenhuis in het nieuws toen 118 mensen besmet raakten met de Klebsiellabacterie. Van hen zijn er 28 overleden. Drie van hen stierven 'zeer waarschijnlijk' als gevolg van de bacterie. Uiteindelijk werden ruim 8400 mensen gescreend.

Gevaarlijke variant
De Klebsiellabacterie is meestal een onschuldige bacterie die in de mond, darmen en op de huid voorkomt. De multiresistente KlebsiellaOxa-48 variant, die in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is aangetroffen, is echter gevaarlijk omdat die vrijwel alle antibiotica kan afbreken en daardoor moeilijk is te behandelen. De bacterie dankt zijn naam aan de Duits-Zwitserse microbioloog Theodor Albrecht Edwin Klebs (1834-1913).

Onderzoek
De onafhankelijke commissie onder leiding van Wolter Lemstra begon in september het onderzoek. Lemstra onderzocht eerder wanpraktijken in het Twentse ziekenhuis Medisch Spectrum Twente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden