'Iedereen begrijpt dat dit niet goed zit'

Een erkend slachtoffer van mensenhandel moet twee maanden de cel in voor het bezit van het valse paspoort dat zij kreeg van de mensen-smokkelaar. 'Ze draait op voor de fout van haar advocaat.'

Beeld anp

Als dit een taart uit de oven was geweest, was er gezegd: dit ziet er niet goed uit, dit doen we nog een keer over. Maar het gaat om een rechterlijk vonnis, en dan valt er niks opnieuw te bakken. En dus staat Clara Mwaebi op een koude vrijdagmorgen op de stoep van het politiebureau aan de Flierbosdreef in Zuidoost, waar zij zich moet melden om een celstraf van twee maanden uit te zitten. In haar grote boodschappentas: kleding, handdoeken, toiletspullen en een Bijbel.

Het is een raar verhaal. De 38-jarige Nigeriaanse kreeg twee jaar geleden als erkend slachtoffer van vrouwenhandel een verblijfsvergunning, maar diende zich alsnog voor de rechter te verantwoorden voor bezit van het valse paspoort dat zij voor haar reis naar Europa van de organisatoren van de mensensmokkel had ontvangen. Ten tijde van de zitting lag Mwaebi in het ziekenhuis bij te komen van de bevalling van haar jongste kind. Omdat ook haar advocaat verstek liet gaan, was de rechter snel klaar met zijn oordeel: twee maanden cel.

Mwaebi kreeg nog twee jaar uitstel vanwege het kersverse moederschap, maar nu moet de celstraf toch echt worden uitgezeten.

Onrecht
'Een groot onrecht,' vindt pastor Godian Ejiogu die naar het politiebureau is gekomen om de alleenstaande moeder bij te staan. 'Iedereen begrijpt toch dat dit niet goed zit? De rechter heeft alleen gekeken naar het valse paspoort, niet naar het grote plaatje. Het was de taak van de advocaat om dat tijdens de zitting naar voren te brengen, maar dat heeft ze niet gedaan. Clara draait nu op voor die fout.'

Er zijn meer sympathisanten naar het politiebureau gekomen. De grijze missiezuster Judith, verbonden aan de Dienaressen van de Heilige Geest, biedt aan de celstraf over te nemen van Clara. 'Het is toch vastentijd. Ik neem wel wat goede boeken mee.'

Troost
Een kleine groep Nigeriaanse vriendinnen verschaft troost op z'n Afrikaans: het ene moment worden tranen met tuiten gehuild, het volgende moment giert iedereen van het lachen omdat één van de vrouwen enthousiast vertelt over haar uitstekende ervaringen met het eten in de gevangenis. 'The food is good!'

Burgemeester
Ondertussen belt pastor Ejiogu met zijn mobiele telefoon naar alle belangrijke mensen in de stad, om te kijken of er toch nog iets voor Clara kan worden gedaan. Hij heeft eerder deze week een brief naar het kabinet van de burgemeester gestuurd met een verzoek om clementie. Bij de balie van het politiebureau heeft de pastor vernomen dat Clara gesignaleerd staat, zoals dat heet. Als ze zich vandaag niet meldt, loopt ze het risico dat ze thuis wordt opgehaald.

Het is Clara zelf die uiteindelijk de knoop doorhakt. Ze heeft nu onderdak voor haar twee kinderen kunnen regelen en ze wil af van de stress. De hele groep gaat het politiebureau binnen voor het afscheid, alsof het de vertrekhal van Schiphol is. Er wordt geknuffeld en gehuild, en dan stapt Clara als een klein hoopje ellende door de geblindeerde deur die naar het cellencomplex leidt. De baliemedewerkers tonen zich zorgzaam: de achterblijvers krijgen uitgebreid uitleg over wat er nu met de gedetineerde gebeuren gaat, en Clara mag zelfs nog even terugkomen om telefoonnummers uit te wisselen.

Er deugt helemaal niks van, maar het gebeurt gelukkig wel op z'n Amsterdams.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden